Pingyao: Cheng Huang Temple

Cheng Huang, de Tempel van de Stadsgod, een van de best bewaarde tempels in China, ligt in het zuidoosten van de oude stad Pingyao. De hele constructie heeft een oppervlakte van ongeveer 8.733 vierkante meter. De tempel heeft een lange geschiedenis en is verschillende keren gerenoveerd.

Het prachtige houtsnijwerk, stenen beelden, geschilderde sculpturen en muurschilderingen weerspiegelen uitstekend vakmanschap. De twee muurschilderingen zijn kunstschatten die zelden in China terug te vinden zijn. De daken zijn versierd met gekleurd glazuur met de overheersende kleuren blauw en groen.

Het volledige complex is samengesteld uit de Tempel van de Stadsgod, de Caishentempel (god belast met fortuin in Chinese legendes) en de Zaojuntempel (god belast met eten).

As one of the best preserved temples in China, the Temple of the City God is located in the southeast of Pingyao Ancient City. The whole construction is of a grand scale, and covers an area of 7,302 square meters (approx. 8,733 square yards). The temple has a long history and has been renovated several times.

Built facing the south, the Temple of the City God looks very magnificent. The wonderful woodcarvings, stone sculptures, painted sculptures and mural paintings in it reflect excellent craftsmanship. The two murals here are art treasures that are rarely seen in China. The beautiful colored glaze decoration forms a feature of particular interest. The roofs in here are adorned with the colored glaze with the predominant colors of blue and green, all appearing very special and beautiful.

The whole temple is composed of Temple of the City God, Caishen (god in charge of fortune in Chinese legends) Temple, and Zaojun (god in charge of food) Temple.

 

Categorieën Azië, Pictures, Pictures China 2018, Pictures PingyaoTags , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close