Duitsland: Schloss Charlottenburg: Mausoleum, Berlijn

Het Mausoleum in het Slotpark Charlottenburg werd in 1810 in het park nabij Slot Charlottenburg in Berlijn opgericht om er de stoffelijke overblijfselen te bergen van de Pruisische koningin Louise, geboren prinses van Mecklenburg-Strelitz.

De in Pruisen zeer geliefde koningin, die niet in de laatste plaats geliefd was door haar dappere optreden tijdens vredesbesprekingen met de Franse keizer Napoleon Bonaparte, overleed in 1810 tamelijk onverwacht aan de gevolgen van een longaandoening in de zomerresidentie van haar ouders, Slot Hohenzieritz. Zij was de echtgenote van koning Frederik Willem III van Pruisen. Haar lichaam werd enkele dagen naar haar dood overgebracht naar de Pruisische hoofdstad, waar het in eerste instantie werd bijgezet in Dom van Berlijn.

Haar weduwnaar gaf aan de architect Heinrich Gentz opdracht om een mausoleum, dat in het slotpark van Charlottenburg zou moeten verrijzen. De koning nam zelf deel aan het ontwerp van het neoclassicistische bouwwerk. Het gebouw kon al in december 1810, amper een half jaar na de dood van Louise, in gebruik genomen worden. De sarcofaag van de vorstin werd ontworpen door beeldhouwer Christian Daniel Rauch. Na de dood van de koning zelf (in 1840) werd het mausoleum uitbreid opdat de echtelieden naast elkaar konden rusten in één ruimte. Later werd het gebouw verder aangepast om ruimte te bieden aan graven van andere leden van het Huis Hohenzollern.

In het mausoleum bevinden zich de graven van:

Louise van Mecklenburg-Strelitz (1776-1810)
Frederik Willem III van Pruisen (1770-1840)
het hart van Frederik Willem IV van Pruisen (1795-1861)
Albert van Pruisen (1809-1872), voormalig echtgenoot van de Nederlandse prinses Marianne van Oranje-Nassau
Auguste von Harrach, tweede echtgenote van Frederik Willem III
Wilhelm I van Duitsland, de eerste Duitse keizer
Augusta van Saksen-Weimar-Eisenach, diens echtgenote

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Berlin, Pictures DuitslandTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close