Duitsland: Schloss Charlottenburg: Neuer Flügel, Berlijn

Nadat hij in 1740 aan de macht was gekomen, liet Frederik de Grote de nieuwe vleugel bouwen om het bestaande oude paleis in Charlottenburg uit te breiden. Twee prachtige balzalen en twee aparte appartementen zijn gecreëerd met een van de grootste collecties 18e-eeuwse Franse schilderijen buiten Frankrijk. Toch lijkt het kasteel niet aan zijn wensen te voldoen. Frederik liet zijn Potsdamse zomerresidentie Sanssouci uitbreiden, waar hij hof hield, met Voltaire praatte en op zijn fluit speelde.

Later bezat de neef en opvolger van Frederik de Grote, koning Friedrich Wilhelm II, een zomerappartement in de nieuwe vleugel in wat toen een moderne Chinese stijl was, evenals een winterappartement. Karl Gotthard Langhans, Berlijns sterarchitect van zijn tijd, voltooide het paleisensemble tussen 1788 en 1791 uiteindelijk met een onafhankelijk theatergebouw. Koning Friedrich Wilhelm III. gebruikte de nieuwe vleugel ook als favoriete zomerresidentie met zijn beroemde vrouw Luise. Karl Friedrich Schinkel ontwierp haar elegante slaapkamer, een mooi voorbeeld van Pruisische meubelkunst, in 1810.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Berlin, Pictures DuitslandTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close