Dag 7: Whistler

Vandaag stond een van de hoogtepunten op het programma: de peak to peak gondola: de gondel die de Whistler Mountain en Blackcomb Mountain met elkaar verbinden.

Whistler mountain (0)

Starten deden we in het centrum van Whistler waar we de Whistler Village Gondola namen en uitstapten in de Roundhouse Lodge. Vandaaruit vertrekken er talloze lastige en enkelbrekende hikes waar het ene uitzicht spectaculairder is dan het andere. Qua natuurpracht en vergezichten staat dit zonder twijfel in mijn persoonlijke top drie.

Whistler mountain (6)Whistler mountain (7)Whistler mountain (15)

Hier zagen we ook voor de eerste keer merkwaardige stenen constructies: inukshuks. De Inukshuk is een teken dat de Inuit vroeger gebruikten en nog steeds langs de weg in alle vormen en maten gevonden worden. Ze bestaan uit een aantal opgestapelde stenen en vormen een rechtopstaande mens. Met gespreide armen wijst hij de reiziger de weg.

Whistler mountain (9)

Inukshuks hebben verschillende doelen:

1. Richting aangeven voor de reizigers
2. Waarschuwen voor aankomend gevaar
3. Als gedenkteken aan mensen die op die plek omgekomen zijn
4. Goede plekken aanduiden voor de jacht op bijvoorbeeld kariboe´s of om te vissen.

Het beeld benadrukt het belang van vriendschappen en herinnert men aan het feit dat iedereen afhankelijk van elkaar is

Het woord Inukshuk stamt uit de taal van de Inuit. Het beeld stond vroeger symbool voor de kracht, leiderschap en motivatie van de Inuit die in een van de meest vijandige gebieden ter wereld wisten te overleven. De letterlijke betekenis van het woord is ‘lijkend op een mens’.

Een Inukshuk die op het land staat en bestaat uit twee armen en benen, betekent dat er een vallei is. Aan het einde van deze vallei zal je de mogelijkheid voor ogen komen dat je twee richtingen op kan gaan. Een van de beide armen is altijd net iets langer dan de ander en wijst in de richting waarin het verstandigst om naartoe te gaan. Het komt voor dat men een Inukshuk ziet met een klein gat in het midden en vaak wanneer men daar door heen kijkt, ziet men de volgende Inukshuk op een grote afstand staan.

Whistler mountain (10)

Elke steen die de Inukshuk bevat, is even belangrijk. Hierbij maakt het niet uit of het de steen is die deel uit maakt van de voet of van het hoofd van het beeld. De kracht van de steen ligt in zijn eenheid, zijn betekenis komt alleen naar voren als de betekenis van het hele beeld.

Een beeld bestaande uit enkel losse stenen, lijkt niet zo stevig te zijn. Maar het tegendeel is hiervan waar. Juist de balans van de stenen bij elkaar zorgt voor de stevigheid. Bij het bouwen van de Inukshuk wordt ook uitermate goed opgelet of de stenen wel goed in elkaar passen. Zodra er één steen wordt weggehaald, wordt gelijk de gehele volledigheid van het geheel vernietigd. Het beeld is te vergelijken met een voetbalteam: ieder individu is even belangrijk en het is noodzakelijk dat hij erbij is. Daarnaast is de Inukshuk een teken van macht. Een grote Inukshuk op de top van een heuvel heeft als doen om het territorium van de Inuit groeperingen te markeren.

Tegenwoordig is de Inukshuk het symbool van de identiteit en solidariteit van de Inuit geworden. Het zal altijd als een sterke herinnering blijven aan de menselijke bewoning en volharding in het eenzame landschap.

Na een stevige hike namen we de Peak to Peak Gondola en stapten na elf minuten uit op Blackcomb Mountain. Het 4,4 km lange gondelritje is vooral spectaculair omwille van het feit dat de volledige baan slechts ondersteund wordt door 4 pilaren: een architectonisch kunststukje in een adembenemende omgeving. Hier was het tijd voor een tweede (kortere hike) maar de echte liefhebbers en doorzetters komen hier ook uitgebreid aan hun trekken: zo is er de optie om te voet naar de stad Blackcomb te wandelen, een wandelingetje van 5,2 km met een hoogteverschil van 1200 meter. Omdat we de reis wilden overleven besloten we dit wijselijk niet te doen en terug te keren naar Whistler.

Whistler mountain (11)Whistler mountain (12)Whistler mountain (20)Whistler mountain (27)Whistler mountain (34)

’s Avonds aten we opnieuw in het gezellige centrum en namen we uitgebreid de tijd om na te genieten van de schitterende dag.

Categorieën 2017 Canada, Dag 7: WhistlerTags

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close