Dag 5: Beijing

Flashback naar 1999.

Onze eerste reis buiten Europa bracht ons naar China voor een 9-daags bezoek aan Beijing en Chengdu. Uiteraard zagen we schitterende zaken (de Verboden Stad, de Ming-graven, het Zomerpaleis, de Tempel van de Hemel en panda’s!) maar het bezoek naar de Grote Muur in Badaling moest toch wel het hoogtepunt van de reis worden. Het verliep echter enigszins anders. Vanwege de aanhoudende stortregen waren we die dag volledig doorweekt, was de Muur te glad en dus levensgevaarlijk om er te wandelen en door een gigantische mistbank was het zicht ongeveer vijf meter. Het enige wat ik er nog van kan zeggen: we zijn er geweest en hebben op de Grote Muur gestaan. Dat is zowat de beste samenvatting vrees ik. Dit mocht en zou ons dus geen tweede keer overkomen.

2018. Het ging ons ook niet overkomen. Het weer was perfect: na drie dagen smog in het centrum van Beijing zagen we de eerste blauwe lucht. De (Chinese) goden waren met ons!

Om 6 uur ’s ochtends vertokken we voor de ongeveer twee uur durende rit naar Mutianyu. Vroeg maar bedoeld om de grote massa voor te zijn. Later bleek dat dit absoluut de beste keuze was.

Mutianyu is een veel bezocht deel van de Chinese Muur, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Beijing. In tegenstelling tot Badaling en Juyongguan is het opengestelde deel een redelijk recht stuk door een erg bosrijke vallei dat aan beide uiteinden overloopt in een minder begaanbare delen die hoog de bergen ingaan. Het begaanbare deel is iets meer dan twee kilometer in lengte en kent naast 22 wachttorens in het midden op het laagste punt ook nog een toegangspoort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Badaling en Juyongguan echter, sta je nadat je je ticket hebt gekocht niet meteen voor de muur maar zul je eerst naar de relatief lage bergtoppen waar de muur op gebouwd is moeten klimmen, een behoorlijk steile weg van 800 treden.

Mutianyu (4)

Er zijn verschillende paden en een wandeling zal ongeveer een half uur duren. Je kan ook met de kabelbaan omhoog en met een rodelbaan weer terug. Eenmaal bij de muur aangekomen kun je zowel links- als rechtsaf tot het punt waar je niet verder mag en vervolgens weer terug. Wat betreft de drukte valt Mutianyu tussen Badaling en Juyongguan in. Enkele redenen waarom je voor Mutianyu zou kiezen is de erg mooie omgeving en het feit dat de restaurants en winkeltjes niet meteen naast de muur zelf liggen maar op een afstandje aan de voet van de bergen. De muur zelf is hier echter de enige attractie, er zijn geen musea of tempels te vinden.

Mutianyu (14)

Zoals reeds gezegd hadden we geluk met het weer want toen we aan de afdaling begonnen kwam er een beetje mist opzetten waardoor het zicht iets minder werd. Het volk begon ook toe te stromen en de rust en kalmte waren op slag verdwenen. Vroeg vertrekken is dus de boodschap.

Mutianyu (20)

Blauwe lucht, rondom schitterende vergezichten op de kronkelende muur en amper toeristen. Na 19 jaar was het gelukt om diep onder de indruk te zijn van de Grote Muur!

Mutianyu (22)

Als er een bezienswaardigheid in China is die tot de verbeelding spreekt dan is het wel de Chinese Muur. Iedereen heeft wel eens gehoord van de meer dan 6000 kilometer lange muur die de Chinezen bouwden om allerlei wilde volkeren buiten te houden. Ook heeft bijna iedereen wel eens een foto gezien van deze verdedigingsmuur, gebouwd in een typisch Chinese stijl, over de steile, rotsachtige bergen van een ruig landschap aan de horizon verdwijnend. Nu moet gezegd worden dat de Chinese Muur nooit één volledige muur geweest is, maar juiste meerdere, afzonderlijke muren die over een periode van meer dan tweeduizend jaar gebouwd zijn. Samen staan ze echter bekend als de Chinese Muur. Voor hen die in Beijing op vakantie zijn, liggen er gelukkig verschillende goed bewaarde, minder goed bewaarde en ook volledig gerestaureerde delen van deze muur op slechts korte reisafstand van de Chinese hoofdstad. In totaal zijn er minstens vijftig locaties binnen de stadsprovincie waar je over de muur kunt klauteren. Niet alle delen zijn echter even goed geschikt voor een dagje uit. Vaak zijn ze slecht te bereiken, of is er zo weinig van over dat het voor veel mensen niet de moeite waard is. Tevens speelt het ontoegankelijke en ruwe berglandschap ook een rol, waardoor je op sommige locaties eerder intensief aan het bergbeklimmen bent dan dat je als toerist gezellig over de Chinese Muur loopt.

muur

Hoewel veel mensen geloven dat de Chinese Muur één lang bouwwerk is, gebouwd om vijandige volken buiten te houden, blijkt de werkelijke geschiedenis van de Chinese Muur iets complexer. In het verre verleden, bijna drieduizend jaar terug toen het huidige China bestond uit verschillende oorlog met elkaar voerende staten was het al niet ongewoon om aan de grenzen verdedigingsmuren te bouwen. Nadat in de derde eeuw voor het begin van onze jaartelling China voor het eerst verenigd werd tijdens de Qin-dynastie (221 v.Chr. – 206 v.Chr.) werden delen van deze muren gecombineerd en uitgebreid tot een verdedigingswerk in het noorden van het rijk.

Mutianyu (6)Mutianyu (15)

De nomadische volkeren die daar leefden vonden het namelijk nodig van tijd tot tijd China binnen te vallen en te plunderen. Deze muren liepen vanaf het huidige Noord-Korea tot aan de bergen van Tibet en leken weinig op de Chinese muren die je tegenwoordig ten noorden van Beijing kunt bezoeken. In plaats daarvan waren het vaak primitieve muren van aangestampte aarde of gestapelde stenen, afhankelijk van de beschikbare materialen in de omgeving.

Mutianyu (25)Mutianyu (28)Mutianyu (30)

Tijdens de opvolgende dynastieën bleven de volkeren in het noorden, zoals bijvoorbeeld de Hunnen, Mongolen en de Mantsjoes, af en toe China aanvallen met wisselend succes. Delen van de muur werden soms afgebroken, opnieuw opgebouwd of zelfs uitgebreid. Het was echter tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) dat de muur zoals we die in de overleving kennen gebouwd werd. Na jarenlange en intensieve oorlogen in het noorden met de Mantsjoes en de Mongolen werd besloten het noorden te laten voor wat het was nieuwe muren aan te leggen om China te beschermen.

Mutianyu (32)Mutianyu (33)

Op veel locaties werd de muur aangelegd over de bestaande restanten van vroegere muren, maar daarnaast werden er ook volledig nieuwe delen gebouwd, vooral over de hoge bergtoppen waar verdedigen eenvoudiger was dan in de vallei. Deze Ming-muur was hoger en sterker dan dan de voorgaande muren en kende ook de hoge wachttorens die je nu overal in de muur aantreft. Naast deze wachttorens die onderdeel van de muur zelf waren, in totaal ongeveer 25.000, stonden achter de muur ook nog losse wachttorens waar door middel van rooksignalen informatie kon worden doorgegeven over vijandelijke aanvallen. Dit systeem maakte het mogelijk dat men in Beijing snel op de hoogte kon worden gesteld van een aanval in bijvoorbeeld het westen van het rijk. Tijdens perioden van oorlog stonden er door heel China enkele honderdduizenden soldaten op de verschillende delen van de muur om het rijk te verdedigen.

Mutianyu (27)Mutianyu (29)

Ondanks de Chinese Muur bleken de Ming uiteindelijk toch niet in staat de volkeren uit het noorden buiten te houden. Uiteraard droegen de interne problemen van China en het openen van de poorten bij Shanhaiguan door een overlopende generaal hier ook aan bij en in 1644 slaagden de Mantsjoes uit noordoosten erin de macht in China over te nemen. Nadat deze Mantsjoes vervolgens ook de Mongolen wisten te bedwingen strekte het Chinese rijk zich aan beide zijden van de muur uit en was het niet langer nodig de muur als verdedigingswerk te gebruiken.

Mutianyu (16)Mutianyu (18)

In de opvolgende eeuwen raakte de muur dan ook in verval en werden de stenen ervan vaak gebruikt door de plaatselijke bevolking om huizen en wegen mee te bouwen. Andere delen werden door de natuur overgenomen en kwamen bijvoorbeeld onder het zand van de woestijn terecht. Het is slechts sinds de laatste halve eeuw dat er weer veel aandacht aan de Chinese Muur besteed wordt, maar afgezien van enkele goed bewaard gebleven delen hoog in de bergen en gerestaureerde locaties, is er tegenwoordig van het grootste deel van de muur niet veel meer dan een hoopje stenen over.

Mutianyu (7)Mutianyu (10)

Onderweg naar het Zomerpaleis hadden we nog net de tijd om een glimp op te vangen van de blikvangers van het Olympische Park van Beijing, het Vogelnest en de Waterkubus. Iedere sportfanaat zal zich de Olympische Spelen van 2008 die dat jaar in Beijing gehouden werden herinneren. Met elfduizend atleten, miljoenen bezoekers en een kostenplaatje van tientallen miljarden euro’s waren het de grootste en duurste Olympische Spelen ooit. Hoewel de atleten de stad al lang verlaten hebben, kun je vandaag de dag nog steeds het Olympische Park bezoeken.

Verreweg het bekendste gebouw in het Olympisch Park is het Nationale Stadion, vanwege zijn vorm ook wel bekend als het Vogelnest. Dit was het stadion waar de openings- en sluitingsceremonies van de Spelen, de voetbalfinale en alle atletiekwedstrijden gehouden werden. Ook de belangrijkste evenementen van de Paralympische Zomerspelen die volgden op de Olympische Spelen werden in het Nationaal Stadion gehouden. Het door samenwerking van een Zwitsers en een Chinees architectenbureau ontworpen stadion is een bijzonder bouwwerk. Of eigenlijk twee bouwwerken, want het binnenste deel met het sportveld en de rode betonnen kom met de tribunes staat namelijk los van het buitenste deel, de gevlochten grijze kolommen die gedeeltelijk de tribunes bedekken. Oorspronkelijk waren de grote grijze kolommen bedoeld om het uitschuifbare dak in te verhullen, maar enkele versies aan de tekentafel later verdween het dak en werd het een overkapping voor de toeschouwers. In totaal waren er tijdens de Spelen 91,000 zitplaatsen waarvan er na wat verbouwingen nog 80,000 over zijn.

vogelnest

Een ander bouwwerk in het Olympisch Park dat hoge ogen gooit is het Olympisch Zwembad, ook wel bekend staat als de Waterkubus en waar alle zwemevenementen van de Spelen gehouden werden. Het is het resultaat van samenwerking tussen een Chinees en een Australisch ontwerpbureau en heeft meerdere prijzen voor de architectuur in de wacht gesleept. Als gevolg van pogingen meer bezoekers naar het Olympisch Park te krijgen is het gebouw in 2010 van binnen omgebouwd tot een subtropisch zwembad, met glijbanen en dergelijke, wat vooral voor Chinese families een mooi dagje uit kan zijn.

pool

Het Zomerpaleis is een van de meest indrukwekkende paleizen in heel China. Gelegen op de Heuvel van het Lange Leven aan een kunstmatig aangelegd meer bestaat het uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en letterlijk honderden wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Eeuwenlang werd het door de Chinese keizer en zijn entourage gebruikt als buitenpaleis, wanneer het tijdens de zomer weer eens te heet werd in de binnenstad. Het Zomerpaleis kent de grootste en best bewaard gebleven Chinese tuin in deze stijl en het staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Summer Palace (9)

Suzhoustraat, aan de achterkant van de Heuvel van het Lange Leven en het eerste dat je ziet als het park via de noordelijke ingang binnenkomt, is een pittoresk kanaal met bootjes en typisch Chinese winkeltjes erlangs zoals deze ook in de stad Suzhou in het zuiden van China te vinden zijn. Keizer Qianlong was namelijk erg onder de indruk van de schoonheid van Suzhou en liet een deel van die stad daarom maar in zijn paleis nabouwen. Wanneer hij met de keizerin of zijn concubines op bezoek kwam, verkleedden de keizerlijke eunuchs en dienstmeisjes zich als marktkooplui en bezoekers, zodat het voor de keizer net leek alsof hij echt in Suzhou was. Tegenwoordig zijn in de winkeltjes langs het kanaal souveniers te koop.

Summer Palace (41)Summer Palace (42)

Helemaal bovenop de Heuvel van het Lange Leven staat de boeddhistische Hal van de Zee der Wijsheid. Het bijzondere aan dit gebouw is dat er geen houten balken zijn gebruikt in de constructie, het bestaat volledig uit ingemetselde geglazuurde tegels in allerlei warme kleuren. Binnenin is het mogelijk te bidden voor een standbeeld van de boeddhistische godin Guanyin, de godin van de troost en genade. Hoewel het gebouw zelf de meermaals vernielingen van het Zomerpaleis overleefde, zijn wel in meer dan duizend kleinere boeddhistische beelden verloren gegaan.

Summer Palace (35)Summer Palace (36)Summer Palace (37)

Het hoogste en meest in het oog springende gebouw van het Zomerpaleis is de 41 meter hoge Toren van de Boeddhistische Wierook, gebouwd op een 21 meter hoge sokkel net onder de top van de Heuvel van het Lange Leven. Aanvankelijk wilde keizer Qianlong hier een pagoda gebouwd hebben, maar toen deze bijna af was bedacht hij zich, liet de pagoda omgooien en werd deze toren ervoor in de plaats gezet. De toren zelf werd overigens in de Tweede Opiumoorlog ook nog eens door de Engelsen omgegooid, maar vervolgens door de Chinezen weer gereconstrueerd. Tijdens hun verblijf in het Zomerpaleis kwamen de Chinese keizers tweemaal in de maand in deze toren om te bidden.

Summer Palace (10)

De Chinese keizers hadden voor alles een oplossing, zo ook voor teveel bewolking. Net als de hele heuvel waarop het Zomerpaleis gebouwd is, liet keizer Qianlong ook deze Hal van de Wegdrijvende Wolken bouwen ter ere van de zestigste verjaardag van zijn moeder. Zijn moeder hield namelijk erg van zonnige dagen. De gebouwen staan op de plaats waar voor de aanleg van het Zomerpaleis reeds eeuwenlang een tempel had gestaan. Aan de noordelijke kant grenst het aan de sokkel van de Toren van de Boeddhistische Wierrook. Aan de zuidelijke kant, waar de toegangspoort de hieronder beschreven Lange Gallerij onderbreekt, zijn ook standbeelden van de twaalf dieren van de Chinese zodiac te vinden.

Summer Palace (7)Summer Palace (34)

De Lange Galerij is wat de naam doet vermoeden en is rond 1750 door keizer Qianlong laten bouwen aan de voet van de Heuvel van het Lange Leven, langs de oever van het Kunmingmeer. Met meer dan 700 meter lang is het de langste galerij ter wereld. Er zijn 273 open kamers met in totaal duizenden verschillende schilderijen van de zuidelijke Chinese stad Hangzhou en omgeving, van gebeurtenissen in de Chinese geschiedenis en van de Chinese flora en fauna. Als het niet al te druk in het Zomerpaleis is dit een aangename omgeving om even te zitten uitrusten en van de omgeving te genieten.

Summer Palace (6)Summer Palace (8)Summer Palace (11)

Een veel over het hoofd geziene bezienswaardigheid is het Paviljoen van de Edele Wolken, aan de rechterkant (vanaf het meer gezien) van de Hal van de Wegdrijvende Wolken. Het is een 7,5 meter hoog paviljoen dat volledig van brons is, waardoor telkens wanneer buitenlandse of Chinese troepen weer eens het zomerpaleis binnen kwamen om alles in de brand te steken dit gebouw gespaard bleef. Toen de Chinese regering en Tibet nog op betere voet met elkaar stonden, reisden boeddhistische monniken uit Tibet naar Beijing om in dit paviljoen te bidden.

Summer Palace (39).jpg

Het Kunmingmeer was oorspronkelijk een klein stuwmeer waar enkele beken in uitmondden. Toen keizer Qianlong opdracht gaf het hele complex te laten bouwen, liet hij dit reservoir uitbreiden tot het huidige meer dat door vele dijken en bruggen is onderverdeeld in drie kleinere meren met elk een klein eiland erin. De tempels op Nanhu-eiland, bereikbaar via de Brug van de Zeventien Bogen, stonden er overigens al voor de uitbreiding van het meer. Aangezien de keizer ze wilde behouden is het meer rond de tempels uitgegraven, waardoor het eiland dus ontstaan is. Tegenwoordig wordt het Kunmingmeer veel gebruikt door toeristen om in bootjes op rond te dobberen.

Summer Palace (1)Summer Palace (4)

De Marmeren Boot is eerder een bouwwerk dan een echte boot en is duidelijk zichtbaar aan het einde van de promenade langs de over van het Kunmingmeer. Veel Chinese tuinen kennen soortgelijke boten die enkel bedoeld zijn zitplaats om thee of wat sterke drank te drinken. Oorspronkelijk kende het Zomerpaleis een marmeren boot in Chinese stijl, maar nadat deze door oorlogen in de negentiende zwaar beschadigd werd liet regentes Cixi een nieuwe bouwen in Westerse stijl, de boot die er nu nog staat. Hierop kreeg ze overigens veel kritiek, omdat de boot, net als de rest van de restauratie van het Zomerpaleis, betaald werd uit de kas voor de modernisering van de Chinese marine. Begrijpelijkerwijs konden de Chinese mariniers met deze Marmeren Boot niet veel aanrichten.

Summer Palace (40)
Cixi

Summer Palace (25)Summer Palace (27)Summer Palace (29)

De hoofdingang van het Zomerpaleis, de oostelijke poort, heeft drie grote deuren: één voor de familie van de keizer, één voor de bureaucraten, en natuurlijk één voor de keizer en keizerin. Rondom de oostelijke poort staan alle vertrekken die tijdens het verblijf van de keizers gebruikt werden voor het administratieve beheer van het rijk en voor het ontvangen van belangrijke gasten. De meeste mensen die het Zomerpaleis met een tour bezoeken zullen per bus bij deze poort aankomen.

Summer Palace (13)Summer Palace (18)

Meteen na de oostelijke poort staan de administratieve vertrekken van waaruit China bestuurd werd tijdens de hete zomermaanden. De Hal van de Welwillendheid en het Lange Leven, de keizerlijke troonzaal waar de belangrijkste gasten ontvangen werden, staat hier centraal. De naam komt van een Confuciaans gezegde dat die heerser die welwillend is een lang leven zal leiden. Op de binnenplaats zijn een bronzen beeld van een Kylin, een mythisch dier met een drakenhoofd, een hertengewei en een leeuwenstaart, als wel als beelden van feniksen en draken te vinden.

Summer Palace (49)Summer Palace (50)

De Grote Opera, gelegen in de Tuin van Deugdzaamheid en Harmonie, werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd ter ere van de zestigste verjaardag van regentes Cixi. Het theater, één van de belangrijkste van zijn tijd, bestaat uit drie verdiepingen en is in totaal 21 meter hoog. Tegenover de toren staat een aparte hal met een troon, speciaal gebouwd voor de regentes om het theater te bekijken. Als ze de voorstellingen maar saai vond kon ze zich overigens terugtrekken in een van haar vijf persoonlijke rusthallen achter haar troonzaal.

Summer Palace (12)Summer Palace (16)

Ook dichtbij de oostelijke poort gelegen, aan de oever van het Kunmingmeer, is de Hal van Jade Rimpelingen. Oorspronkelijk werd dit na de aanleg van het Zomerpaleis door keizer Qianlong gebruikt voor zijn staatsaangelegenheden. Het is echter bekender als de woonvertrekken van keizer Guangxu, die hier aan het eind van de negentiende eeuw door regentes Cixi, zijn tante, een feeks en feitelijk heerser van China, onder huisarrest werd geplaatst en zo geen politieke macht kon uitoefenen.

Summer Palace (43)Summer Palace (47)

De Brug van de Zeventien Bogen is inderdaad een brug met zeventien bogen. Met een lengte van 150 meter is het verreweg de langste van alle bruggen in en rond het Kunmingmeer. Verder is de marmeren brug, die de oever van het meer met Nanhu-eiland verbindt, rijkelijk versierd met meer dan 500 uitgehouwen leeuwenhoofden. Aan het begin van de brug staat ook nog een bronzen os, naar de gewoonte van Chinese keizers om bronzen ossen aan het water te plaatsen. Bronzen ossen zouden namelijk in staat zijn overstromingen tegen te houden. Niet verwonderlijk is het meer in al die honderden jaren dan ook niet één keer overstroomt.

Summer Palace (3)

’s Avonds was het tijd (volgens kenners en reisgidsen) voor een plaatselijke delicatesse: pekingeend. Het gerecht wordt geroemd voor het dunne, knapperige vel, en wordt meestal geserveerd met veel vel en weinig vlees. De meeste Chinese restaurants maken van één eend drie porties; een met dunne plakjes van het vel met weinig vet, een ander met vel en vlees en nog een met alleen het eendenvlees, dat dan meestal geroerbakt wordt. De rest van de eend kan dan gebruikt worden voor bouillon of soep. Voor pekingeend is een eend met de kop nodig. Met een pomp wordt de eend opgeblazen, zodat het vel van het lichaam loskomt. De eend wordt zo een halve dag te drogen gehangen, waarna hij, opgehangen aan de nek, in een oven minstens een uur wordt geroosterd. Hierdoor smelt het vet en wordt het vel knapperig. Omdat pekingeend een speciale oven vereist, wordt dit gerecht doorgaans niet thuis bereid, maar voornamelijk in restaurants gegeten. De geschiedenis van het gerecht pekingeend gaat terug tot de Yuan-dynastie (1279-1368).

Divers Beijing (39)

Laten we het er bij houden dat ik niet echt onder de indruk was. Het gerecht is wereldberoemd maar of het nu echt terecht is en geen slimme marketingtruc? Wie zal het zeggen?

Categorieën 2018 China, Dag 5: BeijingTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close