Dag 3: Beijing

Volledig uitgerust vertrokken we om 9u30 voor onze eerste volledige dag in Beijing. Als eerste stop stonden de bel- en trommeltoren op het programma.

Bell-Tower-Beijing-e1474017658737
beltoren

De beltoren bekeken we vanop een afstandje, de trommeltoren bezochten we uitgebreid. Al sinds de Han-dynastie meer dan tweeduizend jaar geleden was het gebruikelijk in Chinese steden om een of twee torens te hebben met een bel of gong. Vanaf de torens was het namelijk eenvoudig om legers, roversbendes of andere vernielzuchtige lieden te zien aankomen, zodat snel de bel geluid kon worden, de inwoners zich achter de stadsmuren konden verschuilen en de stadspoorten dichtgegooid konden worden. Aangezien er niet voortdurend kwaadgezinde lieden voor de poorten stonden en de torens er toch waren, kwamen de Chinezen al gauw op het idee de torens ook te gaan gebruiken om de tijd bij te houden. Het is met dit in het achterhoofd dat de Trommel- en Beltorens in Beijing gebouwd zijn. Toen Kublai Khan, kleinzoon van Dzjengis Khan, grootkhan van het Mongoolse rijk en stichter van de Chinese Yuan-dynastie (1271-1368) de hoofdstad van zijn rijk naar Beijing verplaatste gaf hij ook opdracht deze twee torens bouwen.

Drum Tower (20)
trommeltoren

Drum Tower (1)

De Trommeltoren werd oorspronkelijk in 1272 gebouwd en stond destijds ook bekend als Toren van de Zeven Overheden, namelijk goud, hout, water, vuur, aarde, zon en maan. Van deze zeven kreeg vuur al gauw de overhand en niet veel later verging de Trommeltoren tot as. Tijdens de opvolgende Ming-dynastie (1368-1644) werd in 1420 door keizer Yongle een nieuwe Trommeltoren gebouwd, iets naar het oosten van de oorspronkelijke locatie zodat beide torens in het verlengde kwamen te liggen van de noord-zuid as waarop ook de verschillende toegangspoorten van Beijing en de Verboden Stad lagen. De Trommeltoren fungeerde daarna eeuwenlang als het gebouw waar de officiële tijd van het Chinese keizerrijk werd bijgehouden. Aanvankelijk werden hiervoor waterklokken uit de Song-dynastie (960–1279) die ze nog ergens hadden liggen gebruikt. Deze klokken waren via een mechanisme bevestigd aan een bronzen gong die elk kwartier geluid werd. Later werden deze waterklokken vervangen door langzaam brandende wierook om de tijd bij te houden. Uiteraard stond de Trommeltoren ook vol met trommels waar op belangrijke uren van de dag op getrommeld werd. Zo werd ‘s avonds om zeven uur 18 keer langzaam en vervolgens 18 keer snel op de grote trom geslagen, wat driemaal herhaald werd. Ook werd ‘s nachts elke twee uren op de grote trom geslagen om de nachtwacht in Beijing te wisselen. In tegenstelling tot de Beltoren, is de Trommeltoren sinds de laatste tien jaar wel weer in gebruik en wordt er tijdens het Chinese Nieuwjaar flink wat afgetrommeld.

Na een indrukwekkende trommelsessie reden we met een fietsriksja naar de plaatselijke hutong voor een middagmaal. Een hutong is een ommuurde wijk en bestaat uit nauwe straatjes, waar kleine huizen staan, meestal slechts 1 woonlaag hoog. Dit type woonwijk bestaat al 700 jaar en is ontstaan na de komst van Djenghis Khan. Sommige woningen in de hutongs hebben slechts één of twee kamers die dienstdoen als keuken, slaapkamer, wasruimte etc. Veel van de huidige bewoners verhuizen dan ook graag naar een modernere flat. In het oude China werden straten gedefinieerd door hun breedte. Hutongs waren straten niet breder dan 9 meter maar de meeste waren veel smaller. In de hutongs van Beijing komen steegjes voor van slechts 40 centimeter. In Beijing bestaan nog verschillende van deze traditionele wijken, maar omdat de woonomstandigheden erg slecht zijn worden vele afgebroken. Het opruimen van hutongs begon aan het begin van de 20e eeuw vanwege de ongezonde omstandigheden. De mensen wonen er zeer dicht op elkaar en de woningen in de hutong hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenzijde, waar de bewoners tegelijk, gescheiden door tussenschotten, hun behoefte kunnen doen. In 2005 waren er nog ongeveer 3000 hutongs in Beijing, waarin bijna de helft van de stedelijke bevolking leefde. Sommige hutongs worden echter opgeknapt en voorzien van elektriciteit en water om te voorkomen dat alles verdwijnt. De hutongs vormen een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en ons restaurantbezoek was de ideale manier om de kleine huisjes van dichtbij te bekijken.

Hutong (2)Hutong (6)Hutong (8)

Via de metro gingen we verder naar de Yonghetempel, beter bekend als de Lamatempel. Yonghe betekent ‘Paleis van Vrede en Harmonie’. Het is zowel een tempel als een klooster van de Gelugschool van het Tibetaans boeddhisme. De gelug is de jongste van de vijf hoofdscholen van het Tibetaanse boeddhisme. De school bestaat sinds het begin van de vijftiende eeuw en was in Tibet erg groot halverwege de zeventiende eeuw tot aan 1950. De tempel ligt in het noordoostelijke Dongcheng district van Beijing en is een van de grootste en belangrijkste Tibetaanse boeddhistische kloosters ter wereld. De bouw begon in 1694 tijdens de Qing-dynastie en het gebouw is een combinatie van de Chinese Han stijl en Tibetaanse invloeden.

Lamatempel (2)
ingang van de Lamatempel

Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld als verblijf van de gerechtseunuchen van de Verboden Stad. Later werd het onder het regiem van keizer Kangxi de rechtszaal van zijn zoon prins Yong (Yin Zhen). Toen prins Yong in 1722 zelf keizer werd liet hij de helft van het gebouw veranderen in een lamaklooster. In een lamaklooster wordt religieuze les gegeven door een Lama. Lama is Tibetaanse boeddhistische titel voor een religieus leraar. Binnen de Tibetaanse boeddhistische stroming hebben autoriteiten zoals de Dalai Lama en Panchen Lama deze titel automatisch en kunnen monniken, nonnen en leken deze titel verwerven. Nadat keizer Yong stierf in 1735 werd zijn kist in de tempel geplaatst. Hierna gaf de opvolger van Yong, keizer Qianlong, de tempel een keizerlijke status, waarop de turquoise tegels vervangen werden voor gelen. In 1981 werd de tempel opengesteld voor publiek.

Lamatempel (5)Lamatempel (24)

De tempel is gebouwd op een noord-zuid-as met een lengte van 480 meter. De hoofdpoort bevind zich aan de zuidkant van de as. Langs de as zijn vijf grote hallen te vinden die gescheiden worden door binnenplaatsen. Na het kopen van je ticket loop je een stukje en kom je in de eerste binnenplaats, vanuit het zuiden gezien, hier staan drie grote Chinese sierpoorten (Paifangs) om de ingang aan te kondigen.

De Hal van de Hemelse Koningen, de Tian Wang Dian of de Devaraja Hal, is de meest zuidelijkste hoofdhal en komt na de eerste binnenplaats. Deze hal diende als de hoofdingang voor het klooster. In het midden van de hal staat een gouden beeld van de Meitrya Boeddha, langs de muren staan beelden van de vier Hemelse Koningen.

Lamatempel (4)

De hal die je hierna vind is de Hal van Harmonie en Vrede (Yonghedong). Deze hal is het hoofdgebouw van de tempel. In het gebouw zijn drie bronzen beelden te zien, zij beelden de Boeddha’s van de Drie Eeuwen uit. Boeddha Gautama (Boeddha van het heden) staat in het midden, rechts van dit beeld staat Boeddha Kasyapa Matagna (Boeddha van het verleden) en links Boeddha Maitreya (Boeddha van de toekomst). In de hal zijn muurschilderingen aanwezig van de bodhisattva Avalokitesvara aanwezig. Een bodhisattava is een persoon in het Theravada boeddhisme streeft naar verlichting. Avalokitesvara is de bodhisattva die compassie belichaamt. Verder zijn er in de hal achttien Arahant’s langs de muren geplaatst. Arahant’s zijn in het Theravada Boeddhisme ‘perfecte personen’, deze personen hebben het Nirvana bereikt. Vaak zijn het boeddha’s of discipels van een boeddha.

Lamatempel (13)Lamatempel (14)

De Hal van Eeuwige Protectie (Yongyoudian) was vroeger de woonruimte van prins Yongzheng. Na zijn dood werd in deze hal zijn kist geplaatst. Tegenwoordig kun je in deze hal een beeld van de genezende Boeddha Bhaisajya-guru vinden. Een groot beeld van Je Tsongkhapa , de oprichter van de gelugschool, is te vinden in de Hal van het Wiel van de Wet (Falundian). De hal functioneert als een plaats waar heilige geschriften gelezen worden en religieuze ceremonies plaatsvinden. In de hal is ook de Vijf-Honderd-Arahant-Heuvel aanwezig, dit is een uit rood sandelhout gemaakt beeld. De Arahant’s op het beeld zijn gemaakt uit goud, zilver, koper, ijzer en tin.

Lamatempel (18)

Het Paviljoen van de Tien Duizend Gelukken (Wangfuge) bevat een gigantisch beeld van de Boeddha Maitreya. Het beeld is 26m hoog, goud geverfd en met doeken aangekleed, door de lengte van het beeld lijkt het over te hellen als je aan de voet staat. Het beeld staat midden in de hal, het gebouw is er vrij strak tegen aangebouwd dus je moet vrij dichtbij komen om het hoofd te kunnen zien. Het beeld is gemaakt uit een stuk wit sandelhout en is een van de drie kunstwerken in de Lama Tempel dat in 1993 opgenomen is in het Guinness Book of Records.

Lamatempel (19)Lamatempel (20)

De tempel is een kleurrijke plaats waar de geluiden en geuren van de stad even buitengesloten worden. Ondanks dat het een populaire toeristische trekpleister is valt de drukte mee en kun je op je gemak rondkijken. Het complex is niet bijzonder groot, maar bijna alle zijgebouwen zijn opengesteld voor bezoekers waarin genoeg te zien is. De tempels en beelden zijn met de hand beschilderd en worden erg goed bijgehouden waardoor het hele complex een frisse en kleurrijke uitstraling geniet. Het boeddhisme is in China erg groot en dat is meteen te zien. Wanneer je de eerste binnenplaats bereikt zullen je meteen de twee grote kistachtige wierrookketels en de gebedsbankjes opvallen. Zowel de wierrookketels, de gebedsbankjes, gebedswielen en de daarbij behorende biddende mensen zijn verspreid door het hele complex.

Lamatempel (6)Lamatempel (25)

De laatste stop bracht ons naar de Confuciustempel. Confucius is door de eeuwen heen vereerd als een groot Chinees wijsgeer. Delen van hedendaagse Chinese cultuur zijn terug te voeren op zijn ideeën over respect voor je ouders en hoe mensen met elkaar om horen te gaan. De Tempel van Confucius is dan ook een belangrijke plek in Beijing. Het naastgelegen Keizerlijk College was de plek waar mandarijnen werden getest op hun kennis van Confucius.

Confuciustempel (4)

Gelegen aan een rustige, boomrijke zijstraat is de op een na grootste Confuciustempel van China een oase van rust. Marmeren trappen leiden je naar een van de drie doorgangen en de deuren hebben 9 rijen van 9 gouden knoppen (9 is het getal van de keizer). In deze poort staan om de hoek een aantal hellebaarden opgesteld en je ziet een stenen reliëf met draken tussen de trappen. Op het binnenplein staan allerlei, identieke vierkante gebouwen. Ze zijn zo’n 20 meter hoog en elk huist een grote marmeren steen met inscripties die rust op de rug van een schildpad. Restauratiewerken hebben nog niet toegeslagen binnenin, dus je ziet originele plafondversieringen. Borden vertellen je waar het om gaat, vooral keizerlijke edicten uit de 17e en 18e eeuw. Om je heen staan oude, kronkelende bomen die een schaduw werpen op de verschillende bankjes.

Confuciustempel (14)Confuciustempel (16)

Aan de zijkanten van het plein staan lange gebouwen waarin tentoonstellingen zijn met goed Engels over het leven van Confucius en zijn invloed op China en de wereld. Bij dit laatste verwordt het geheel enigszins een propagandaverhaal als trots verteld wordt hoeveel Confucius Instituten er zijn over de hele wereld en hoe graag iedereen zijn werk bestudeert. Er zijn met name foto’s en voorwerpen te zien. Interessanter zijn de verschillende beelden (zoals een Confucius die boeken leest op gebonden bamboelatjes) en een houten maquette van de omgeving die vermoedelijk de oude situatie laat zien (geen Engelse tekst), maar het geheel duurt wat lang voor mensen die niet Confucius-idolaat zijn.

Confuciustempel (22)Confuciustempel (28)Confuciustempel (31)

Tussen de Tempel en het College in vind je een indrukwekkende collectie stenen. Ze staan opgesteld in een zijgebouw wat te bereiken is door links van de hoofdhal de brandweerdoorgang te nemen. Er zijn in totaal 190 stenen die allemaal inscripties hebben. Ze zijn per stuk zo’n 2,5 meter hoog en 30 cm dik. Tussen de stenen staan beelden van verschillende bekende aanhangers van Confucius. Wat dit zo bijzonder maakt, is dat 189 stenen de tekst dragen van de 13 klassieke boeken van Confucius. Elke steen staat van onder tot boven vol met karakters, al is dat bij sommige duidelijker dan bij andere. In totaal staan er 630.00 karakters op de 189 stenen. De 190e steen is een verklaring van de keizer en heeft een ereplaats.

Confuciustempel (9)Confuciustempel (53)Confuciustempel (54)

De inrichting van het Keizerlijk College is bijna hetzelfde als van de tempel: in de zijgebouwen kun je tentoonstellingen bekijken (ditmaal over onderwijs), er staan vierkante gebouwen op het plein met meer marmeren stenen en er is een hoofdhal. Het College is gebouwd in 1306 door de kleinzoon van Kublai Khan. Tijdens de Yuan, Ming en Qing Dynastieën (bijna 700 jaar van 1206-1911) was dit College het beste en belangrijkste leerinstituut in het land. De vierkante hoofdhal met gouden knop op het dak is omringd door een (droge) vijver. Marmeren bruggen brengen je naar de hal. Binnen staat een keizerlijke troon (bedekt met keizerlijk geel) vanwaar de keizer uitleg gaf over de klassieken van Confucius voor de duizenden verzamelde studenten, professoren en officieren. Achter de hal staan een marmeren zonnewijzer en een beeld van Confucius. De meest indrukwekkende attractie is zonder twijfel de prachtige boog met gele dakpannen, drakenversieringen, geel en groene tegels en een rood geschilderde basis tussen de hoofdhal en ingang. Ook als je niet geïnteresseerd bent in Confucius, keizers, tempels of 190 stenen, is het de moeite waard om deze trip te maken.

Confuciustempel (45)Confuciustempel (46)Confuciustempel (47)

Categorieën 2018 China, Dag 3: BeijingTags

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close