Reisdagen zijn verplichte kost bij dit soort reizen. Urenlang in de bus zitten om op de volgende locatie te komen hoort er nu eenmaal bij. Aso ligt op respectabele afstand van Nagasaki dus we waren mentaal voorbereid. Gelukkig waren er onderweg enkele bezienswaardigheden zodat het geen saaie dag werd.
Unzen is een van de duizenden onsen (warmwaterbronnen) die in Japan voorkomen. Niet meteen de mooiste en meest spectaculaire plek om te vertoeven, want de overweldigende geur van zwavel kwam ons al snel tegemoet. De geur hoort er ongetwijfeld bij, maar hier was het wel heel penetrant. Wij hadden wel het geluk dat we er levend vertrokken: enkele van de vorige bezoekers hadden minder geluk … Tussen 1627 en 1632 werden tientallen christenen hier in het hete water gegooid en stierven de marteldood.
Na het korte bezoek aan Unzen zetten we de weg verder naar Tsuji-shima waar we een heerlijke visschotel aten. Daarna was het tijd voor een van de topmomenten van de reis: dolfijntjes kijken! We hadden dit al op andere reizen gedaan en het zijn altijd momenten om nooit te vergeten maar wat we in Japan zagen was toch wel de beste ervaring met dolfijnen die we ooit hadden: tientallen of misschien wel honderden dolfijnen zwommen voor, onder en naast de boot op enkele meters van ons. Het waren er zoveel dat we niet wisten waar eerst te kijken. Een geweldige belevenis die ons altijd zal bijblijven.
Normaal gezien stond er nog een bezoekje aan de Aso-vulkaan op het programma maar een week voor onze aankomst was de vulkaan uitgebarsten.
De veiligheid kon niet gegarandeerd worden en daardoor waren we al rond vijf uur in het hotel: een authentieke ryokan.
Een ryokan is een Japanse vorm van een familiehotel of pension. De traditionele Japanse ryokans dateren uit het Edo-tijdperk (1603-1868). Zij boden reizigers een kamer met tatami matten, een gemeenschappelijk bad, en andere openbare delen, waar de bezoekers zich konden ontspannen in hun yukata, een soort badjas die aan de kimono verwant is.
De kamers met hun matten mogen nooit met schoeisel worden betreden. Schoenen worden buiten de kamer uitgedaan en op een rekje geplaatst waar pantoffels klaar staan voor de gasten. Onze ryokan was heel eenvoudig: op de kamer stond een laag tafeltje en er lagen dunne matrassen om op te slapen. De gemeenschappelijke toiletten bevonden zich op het einde van de gang. Weinig comfort maar een unieke ervaring.
Onze ryokan beschikte over een onsen, nog zo’n unieke Japanse aangelegenheid.