Dag 7: Nagasaki – Aso

Reisdagen zijn verplichte kost bij dit soort reizen. Urenlang in de bus zitten om op de volgende locatie te komen hoort er nu eenmaal bij. Aso ligt op respectabele afstand van Nagasaki dus we waren mentaal voorbereid. Gelukkig waren er onderweg enkele bezienswaardigheden zodat het geen saaie dag werd.

Unzen is een van de duizenden onsen (warmwaterbronnen) die in Japan voorkomen. Niet meteen de mooiste en meest spectaculaire plek om te vertoeven, want de overweldigende geur van zwavel kwam ons al snel tegemoet. De geur hoort er ongetwijfeld bij, maar hier was het wel heel penetrant. Wij hadden wel het geluk dat we er levend vertrokken: enkele van de vorige bezoekers hadden minder geluk … Tussen 1627 en 1632 werden tientallen christenen hier in het hete water gegooid en stierven de marteldood.

uzen-1uzen-7uzen-11uzen-13uzen-14

 

Na het korte bezoek aan Unzen zetten we de weg verder naar Tsuji-shima waar we een heerlijke visschotel aten. Daarna was het tijd voor een van de topmomenten van de reis: dolfijntjes kijken! We hadden dit al op andere reizen gedaan en het zijn altijd momenten om nooit te vergeten maar wat we in Japan zagen was toch wel de beste ervaring met dolfijnen die we ooit hadden: tientallen of misschien wel honderden dolfijnen zwommen voor, onder en naast de boot op enkele meters van ons. Het waren er zoveel dat we niet wisten waar eerst te kijken. Een geweldige belevenis die ons altijd zal bijblijven.

tsuji-shima-4tsuji-shima-9tsuji-shima-15tsuji-shima-28tsuji-shima-40

 

Normaal gezien stond er nog een bezoekje aan de Aso-vulkaan op het programma maar een week voor onze aankomst was de vulkaan uitgebarsten.

De veiligheid kon niet gegarandeerd worden en daardoor waren we al rond vijf uur in het hotel: een authentieke ryokan.

Een ryokan is een Japanse vorm van een familiehotel of pension. De traditionele Japanse ryokans dateren uit het Edo-tijdperk (1603-1868). Zij boden reizigers een kamer met tatami matten, een gemeenschappelijk bad, en andere openbare delen, waar de bezoekers zich konden ontspannen in hun yukata, een soort badjas die aan de kimono verwant is.
De kamers met hun matten mogen nooit met schoeisel worden betreden. Schoenen worden buiten de kamer uitgedaan en op een rekje geplaatst waar pantoffels klaar staan voor de gasten. Onze ryokan was heel eenvoudig: op de kamer stond een laag tafeltje en er lagen dunne matrassen om op te slapen. De gemeenschappelijke toiletten bevonden zich op het einde van de gang. Weinig comfort maar een unieke ervaring.

ryokan

Onze ryokan beschikte over een onsen, nog zo’n unieke Japanse aangelegenheid.

Een onsen is een Japanse badgelegenheid met water uit een geiser. Japan is een vulkanisch actief land en er zijn daardoor duizenden onsen verspreid over het hele land. Oorspronkelijk was een onsen een openbaar bad en tegenwoordig hebben ze vooral een aantrekkingskracht op Japanse toeristen. Een onsen ligt vaak buiten de stad en biedt de mogelijkheid het hectische stadsleven te ontvluchten en gezamenlijk te ontspannen. Onsen zijn er in vele soorten zoals de openlucht- (rotenburo) en binnenshuis-(notenburo)baden. Een onsen kan openbaar zijn, beheerd door een gemeente, of deel uitmaken van een hotel of een ryokan.
Onsen zijn traditioneel buitenshuis, al hebben veel overnachtingsgelegenheden tegenwoordig ook een overdekt bad. Per definitie wordt in een onsen water gebruikt uit een geiser, dus geothermisch verwarmd. Daarin onderscheidt een onsen zich van een sentō, een openbaar badhuis waar de baden gevuld zijn met kraanwater. De grote onsen in hotels hebben vaak een breed scala aan baden met kunstmatige watervallen. Men gelooft dat het water in een onsen een genezende werking heeft door de mineralen die er in zijn opgelost. Een onsen kan daardoor bestaan uit meerdere baden, elk met water met andere mineralen.
Nu moet ik eerlijk toegeven dat een bezoekje aan een onsen inderdaad helend werkt: je voelt je compleet ontspannen na de opeenvolging van de verschillende baden. Eerst het warme bad, daarna iets warmer, vervolgens heet, ijskoud voor de liefhebbers om uiteindelijk te eindigen in het warme bad. Ik zou het snel gewoon kunnen worden.
Categorieën 2016 Japan, Dag 7: Nagasaki - Aso, ReisverslagenTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close