Dag 3: Fukuoka

Rond 22 uur gaan slapen maar vanaf 1 uur ieder half uur wakker worden en om 4 uur klaarwakker zijn is niet de perfecte remedie om slaaptekort tegen te gaan. Gelukkig hadden we een propvol programma voor de boeg om de vermoeidheid te vergeten.

Bij het buitenstappen van het hotel werden we meteen herinnerd aan het feit dat reizen naar Japan niet zonder risico is. Zowat alle huizen, winkels en appartementsblokken staan apart, gescheiden van elkaar door een kleine tussenruimte. Het gevaar op aardbevingen is groot  en op deze manier is het veiliger voor de inwoners.

divers-11divers-20

Japan is een vulkanische eilandenboog en behoort tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld. De aardbevingen worden veroorzaakt door platentektoniek. De Pacifische Plaat en de Filipijnse Plaat duiken langzaam (enkele centimeters per jaar) naar beneden onder de Euraziatische Plaat. Dit geologische proces, waarbij de platen zich moeizaam langs elkaar wringen, veroorzaakt grote spanningen. De plaatselijk in de loop der vele jaren opgebouwde spanning kan zich ontladen in een plotselinge verschuiving, de aardbeving.
In 1923 vond de Kanto-aardbeving plaats, die Tokio en verscheidene andere plaatsen nagenoeg volledig verwoestte en meer dan 100.000 levens eiste.
1923
In 1995 vond de Grote Hanshin-aardbeving plaats bij de stad Kobe: de beving richtte grote schade aan en kostte aan 6.433 mensen het leven.
1995
Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving met een kracht van 9.0 op de momentmagnitudeschaal. Dit was de zwaarste aardbeving in 140 jaar, na deze aardbeving volgde een grote tsunami. De beving vond plaats 130 km ten oosten van de Japanse stad Sendai. Hierbij vielen meer dan 20.000 doden.
2011
Met onze neus op de feiten gedrukt gingen we op weg naar de eerste bezienswaardigheid: de Tochoji-tempel, een oase van rust die we bijna helemaal voor onszelf hadden.
tocho-ji-temple-15tocho-ji-temple-34tocho-ji-temple-37tocho-ji-temple-38
De constructie van Tochoji werd voltooid in 806 en daarmee is het de oudste Shingon-tempel in Kyushu. De bouw van Fukuoka Daibutsu (het Grote Boeddhistische Standbeeld) begon in 1988 en het duurde 4 jaar om het te voltooien. Het standbeeld is 10,8 meter hoog en weegt 30 ton: het grootste beeld van een zittende Boeddha in Japan. De ring van licht achter de Boeddha is 16,1 meter hoog en is versierd met tal van Boeddhabeelden. Op de foto lijkt het niet zo, maar het beeld is echt gigantisch.
tocho-ji-temple-11tocho-ji-temple-40tocho-ji-temple-42
Shofukuji was de eerste Zen-tempel die gebouwd werd in Japan. Het werd in 1195 opgericht door de priester Eisai, die het zenboeddhisme vanuit China naar Japan bracht. Vóór de invoering van Zen in Japan, had het boeddhisme al een lange voorgeschiedenis in Japan die teruggaat tot de jaren 500. De nieuwe leer van Zen, die Eisai vergaarde tijdens zijn reizen in China, bevorderd meditatie en discipline als middel tot verlichting en werd erg populair bij de samurai.
shofuku-ji-temple-1shofuku-ji-temple-12shofuku-ji-temple-14shofuku-ji-temple-16
Volgens de legende werd het Kushida-schrijn in 757 gebouwd op bevel van keizer Koken. In 1585, tijdens de Hakata-periode, werd het huidige hoofdgebouw van de tempel door Toyotomi Hideyoshi herbouwd.
kushida-shrine-1kushida-shrine-7kushida-shrine-20kushida-shrine-21kushida-shrine-23
Honderdduizenden mensen bezoeken ieder jaar deze tempel in juli tijdens “Oiyama” waarbij honderden mannen de schrijnen van de tempel ronddragen. Ieder schrijn is meer dan tien meter hoog en weegt meer dan 1 ton.
kushida-shrine-3kushida-shrine-10
Iedere dag van het jaar worden hier ook naamdagen gevierd. De gelukkige van dienst toen wij de tempel bezochten was de jongste zoon van dit gezin. Piekfijn gekleed was hij klaar om de hele dag het feestvarken te zijn.
kushida-shrine-18kushida-shrine-25

Na drie tempels bezocht te hebben was het tijd voor iets anders: een bezoekje aan Canal City Hakata. Dit is een groot winkelcentrum en entertainment-complex, dat zichzelf een “stad in de stad” noemt. Attracties zijn onder andere ongeveer 250 winkels, cafés en restaurants, een theater, game center, bioscopen, twee hotels en een kanaal dat door het complex loopt. Bezoekers die van plan zijn om te winkelen zullen zeker iets vinden in een van de vele winkels, of het nu in een winkel is die uniek is voor Japan of een tak van een internationaal bedrijf. Er is ook een grote verscheidenheid aan restaurants die Japanse en internationale gerechten aanbieden met over het algemeen redelijk geprijsde menu’s. De vijfde verdieping bestaat uit het “Ramen Stadion” met acht ramen-winkels met noedelgerechten uit heel Japan, met inbegrip van de lokale specialiteit Hakata Ramen.

canal-city-1canal-city-2

Na een korte wandeling kwamen we aan het bekendste gebouw van Fukuoka: de Fukuoka Tower. De toren is 234 meter hoog en werd in 1989 na veertien maanden voltooid tegen een kostprijs van ongeveer 50 miljoen dollar. Het gebouw werd ontworpen door Nikken Sekkei. Fukuoka Tower heeft drie observatiedekken: één op 116 meter, een café/lounge deck op 120 meter, en het hoogste op 123 meter boven de grond. De toren is ontworpen om te weerstaan aan magnitude 7-aardbevingen en winden met een snelheid tot 65 m/s. De sterkste opgenomen aardbeving in het gebied heeft magnitude 6, en de sterkste wind 49 m/s.

fukuoka-tower-14fukuoka-tower-16

 

Naast de Fukuoka Tower ligt Robosquare. In deze ruimte worden allerhande soorten robotica verkocht en worden bezoekers geïnformeerd met demonstraties, robotoptredens en kleine exposities van de huidige technologie. Op zich wel eens leuk om te zien, maar ik had er toch meer van verwacht, net zoals de dame op de foto.

robosquare-2robosquare-7robosquare-9

 

Na het ietwat teleurstellende Robosquare gingen we nog een bezoekje brengen aan het nabijgelegen Ohori Park. Het werd gemodelleerd naar het Westelijke Meer in Hangzhou, China en opende in 1929. Dit park is geliefd bij de lokale bevolking als een leuke plek om te ontspannen: honderden wandelende, fietsende en lopende mensen vergezelden ons tijdens een wandeling rond het meer.

ohori-park-2

ohori-park-13

De Ohori Koen Japanese Garden aan de rand van het park opende in 1975. De piepkleine tuin is een oase van rust in het drukke Ohori Park.

ohori-park-3ohori-park-10

 

 

Na een drukke dag en ettelijke kilometers in de benen vonden we ’s avonds een klein restaurantje waar we tempura aten.

tempura

Tempura is een Japans gerecht en tevens een manier van bereiden. Diverse ingrediënten worden in beslag gedoopt en kort gefrituurd. Oorspronkelijk was deze methode niet Japans, maar Portugees; het werd in Japan geïntroduceerd in de 16de eeuw. Er zijn zeer veel varianten mogelijk, zowel in de bereidingswijze van de bloem als in de zaken die met tempura kunnen worden bereid. Er zijn recepten voor pompoen, maar ook voor banaan, ananas en zelfs ijs. Tempura wordt gegeven met een veelheid van sausjes en toevoegingen (met sojasaus, gember, et cetera).

Categorieën 2016 Japan, Dag 3: Fukuoka, ReisverslagenTags , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close