Dag 1-2: Wondelgem – Fukuoka

Met goede moed vertrokken we om 5u30 naar Zaventem, ons mentaal voorbereidend op een lange reisdag. Na drie comfortabele vluchten (van Zaventem naar Londen, van Londen naar Tokio en van Tokio naar Fukuoka) waren we op onze bestemming! Het was ondertussen al 11 uur de volgende dag, mede dankzij het uurverschil van 8 uur, wat de komende dagen meer dan duidelijk zou worden: de jetlag zou ons nog parten spelen … Wat we toen nog niet wisten was dat dit een van onze mooiste reizen zou worden.

japan

 

De steden waar we overnachtten waren de volgende:

 • starten in Fukuoka (2 nachten)
 • Nagasaki (3 nachten)
 • Aso (1 nacht)
 • Beppu (1 nacht)
 • Matsuyama (2 nachten)
 • Kurashiki (3 nachten)
 • Kyoto (4 nachten)
 • eindigen in Tokyo (4 nachten)

Na het onthaal op de luchthaven van Fukuoka maakten we een kort busritje naar het hotel waar het nog te vroeg was om in te checken, m.a.w. tijd om de stad te verkennen! Fukuoka is de grootste stad van Kyushu, de meest zuidelijke van de vier Japanse hoofdeilanden. Alhoewel het niet de meest bekende stad in Japan is, heeft Fukuoka momenteel ongeveer 1,5 miljoen inwoners: veel voor onze maatstaven, een peulschil in vergelijking met Kyoto of Tokyo.

De eerste stop op onze stadswandeling gaf ons een voorproefje van wat nog zou volgen. In een ogenschijnlijk gewone straat namen we een  trap naar beneden die ons naar een gigantisch winkelcentrum leidde: Tenjin Undergound City. Honderden winkeltjes en restaurants, keurig gescheiden en vechtend om de aandacht van passanten.

SONY DSC

 

Benieuwd als we waren naar wat er zoal te verkrijgen valt in Japan gingen we een lokale Delhaize binnen. We vielen van de ene verbazing in de andere: exotische etenswaren en onbekende drankjes in overvloed. Dit was ook de plek waar ik de allereerste foto van de reis nam:

divers-3

Het was iets wat we dagelijks zouden zien en ook dikwijls zouden eten: een bento box. Bento is een maaltijd die veel voorkomt in Japan. Men kan ze in vele winkels kopen, maar veel mensen maken ze thuis, en nemen ze mee naar school of het werk. Een traditionele bento bestaat meestal uit rijst, vis of vlees en groenten. In Japan is het heel normaal om veel tijd in de bento’s te steken. Veel ouders hebben een heel sterke competitie onder elkaar om hun kind de mooiste bento mee te geven naar school.

Hoewel een bento van origine Japans is, kan er van alles in het bakje gedaan worden, variërend van traditioneel Japanse gerechten, tot pasta en brood. Over het algemeen geldt dat een bento:

 • goed volgepakt moet zitten;
 • vooral gezonde ingrediënten moet bevatten;
 • 3 delen koolhydraten bevat (zoals rijst, pasta en brood);
 • 1 deel proteïne bevat, zoals tofu, ei of vlees(waren);
 • 2 delen groente of fruit bevat (waarbij het fruit als snack gezien wordt.)

Nu moet ik wel toegeven dat de bento boxen die wij aten iets minder luxueus en goedkoper waren dan bovenstaand voorbeeld. De reden waarom bento zo populair is heeft veel met de prijs te maken: voor ongeveer 5 euro heb je al een perfecte maaltijd, licht en makkelijk verteerbaar en meer dan voldoende.

Na onze ogen flink de kost gegeven te hebben gingen we opnieuw naar de begane grond en kwamen we oog in oog te staan met de Fukuoka International Hall, een hypermodern complex, gebouwd in 1994. Het bevat o.a. een concertzaal met plaats voor 2000 toeschouwers, een cultureel informatiecentrum en een kunstgalerij. Wat echter het meeste opvalt is de buitenkant: 18 verdiepingen, waarvan 4 ondergronds, volledig bedekt met bomen en planten. Toen het gebouwd werd bevatte het complex en de bijhorende tuin 76 soorten en 35.000 planten. Vogels, die zaden over en weer vlogen, verhoogden dit aantal tot 120 soorten en 50.000 planten.

divers-6

 

divers-8
de binnenkant van de Fukuoka International Hall

 

Na de eerste kennismaking met de stad gingen we naar het hotel om in te checken en eventjes te bekomen van de lange heenreis, maar korte tijd later stonden we alweer paraat om een vroeg avondmaal te eten: ramen. Rond 18 uur vertrokken we, op zoek naar een authentiek ramententje, enkel straten verwijderd van ons hotel.

divers-9

Vol goede moed en barstend van de honger gingen we naar het tentje om een traditioneel Japans gerecht te eten. Een klein probleempje: blijkbaar waren we te vroeg en was er nog niets beschikbaar! Alles werd klaargezet en voor 19 uur zouden we niet kunnen eten. Gelukkig waren er in de buurt voldoende restaurants en konden we toch eten. Niet op de authentieke manier op kleine bankjes en in openlucht, maar binnen in een soort snackbar met 1 gerecht op het menu: ramen (op 10 verschillende soorten wijzen).

Ramen is oorspronkelijk een Japanse maaltijdsoep die in ontelbaar verschillende variaties bestaat. Er kan vlees in zitten, vis, vaak veel groenten en zeevruchten. Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten. Ramen is dus niet een bepaald soort noedels zoals vaak wordt gedacht maar de naam van een gerecht. Andere noedels uit Japan (zoals udon en soba) vertegenwoordigen wél de naam van het soort noedels. Ze worden gemaakt van een aantal simpele ingrediënten: tarwebloem, water, eieren, zout en kansui (gealkaliseerd water). Het water zorgt ervoor dat het deeg super elastisch wordt zodat je er ‘draden’ van kunt trekken: de techniek om ramen te maken.

 

ramen
ramen

Nu moet ik eerlijk toegeven: de portie was indrukwekkend (ik vraag me nog steeds af hoe die kleine Japannertjes dit allemaal op krijgen) en de bouillon, de noedels en de groenten waren heerlijk maar met het vlees had ik meer problemen: vettig en niet lekker van smaak.

Propvol (door de grote portie, niet door het vlees) gingen we doodmoe en uitgeput terug naar het hotel om de broodnodige slaap in te halen, ware het niet dat er ook zoiets als jetlag bestaat …

 

 

Categorieën 2016 Japan, Dag 1-2: Wondelgem - Fukuoka, ReisverslagenTags , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close