Tokyo: Yabusame Festival

Krijgers te paard bestaan in Japan al meer dan 1500 jaar, en de boog was lange tijd daarvoor al in gebruik. Tijdens de Heian-periode (794-1185) waren wedstrijden gemeengoed, maar Yabusame zoals het nu wordt beoefend werd pas uitgevonden in de 12e eeuw toen Minamoto Yoritomo, de stichter van de Kamakura-Shogunaat, bezig met de vaardigheidsniveaus van zijn samoerai, Yabusame bedacht als een manier voor zijn krijgers om te trainen en de oefeningen in praktijk te brengen. Vanaf de 16e eeuw, na de invoering van het buskruit, werd Yabusame minder en minder populair totdat het uiteindelijk volledig verdween. Tijdens de Edo-periode werd het nieuw leven ingeblazen als een mentale en spirituele discipline voor de samoerai. Een Yabusame-veld is 220 meter lang en 3 eenvoudige houten doelen zijn geplaatst op gelijke afstand van elkaar. Beginnend aan de ene kant galoppeert de boogschutter langs het parcours en probeert om alle drie de doelen te raken. De pijlen die worden gebruikt zijn niet scherp en hebben een afgeronde kop, dus als een doel wordt geraakt is het geluid luid genoeg voor de toeschouwers om het duidelijk te horen.

 

 

 

There have been horse-mounted warriors in Japan for more than 1500 years, and the bow was in use for a long time before that. By the Heian Period, (794-1185), contests between mounted archers were commonplace, but Yabusame as it is practiced now, was not invented until the 12th century when Minamoto Yoritomo, the founder of the Kamakura Shogunate, was concerned with the skill levels of his samurai, so invented Yabusame as a way for his samurai to train and practice. From the 16th century, and the introduction of gunpowder weapons into Japan from Europe, Yabusame became less and less popular until finally disappearing, but was revived during the Edo period more as a mental and spiritual discipline for the samurai who, no longer having much in the way of military exploits to take part in, brought to a zenith many of the “arts” now considered typically Japanese. Tea Ceremony, composing poems, as well as other martial arts were among the other ways Edo Period Samurai cultivated themselves. A Yabusame course is 220 meters in length, and 3 simple wooden targets are placed along it equal distances apart. Starting at one end the archer gallops along the course and tries to hit all three targets. The arrows used are not sharp, and have a rounded head, so if a target is struck the sound is loud enough for the onlookers to clearly hear it.

 

yabusame-festival-27yabusame-festival-26yabusame-festival-25yabusame-festival-24yabusame-festival-23yabusame-festival-22yabusame-festival-21yabusame-festival-20yabusame-festival-19yabusame-festival-18yabusame-festival-17yabusame-festival-16yabusame-festival-15yabusame-festival-14yabusame-festival-13yabusame-festival-12yabusame-festival-11yabusame-festival-10yabusame-festival-9yabusame-festival-8yabusame-festival-7yabusame-festival-6yabusame-festival-5yabusame-festival-4yabusame-festival-3yabusame-festival-2yabusame-festival-1

Categorieën Azië, Pictures, Pictures Japan, Pictures TokyoTags , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close