Dag 13: Pantanal

De Pantanal heeft een gemiddelde neerslag van 1000-1400 mm per jaar. De temperatuur is er meestal 25°C, maar kan oplopen tot 40°C. Gedurende de regentijd (december – mei) stijgt het waterpeil van de Pantanal meer dan drie meter. Net als de jaarlijkse overstroming van de Nijl maakt deze overstroming het omliggende land erg vruchtbaar. Er groeien dan ook zeer veel planten. Mensen maken hier gretig gebruik van. Zo gretig zelfs, dat het een probleem begint te worden. Ongeveer 99% van de Pantanal is privé bezit en wordt gebruikt voor landbouw en veeteelt.

IMG_4067 IMG_4068 IMG_4069 IMG_4077

Het ecosysteem is de thuis van 3500 plantensoorten, meer dan 650 vogelsoorten, 400 vissoorten, ongeveer 100 soorten zoogdieren en 80 soorten reptielen. Het ecosysteem van de Pantanal wordt sterk bedreigd door menselijke activiteiten, zoals overmatig recreatief vissen, jagen, smokkelen van bedreigde diersoorten, zeer veel toerisme en ontbossing in verband met landbouw. In recente seizoenen steeg het waterpeil in het regenseizoen veel verder dan gemiddeld, waardoor extra veel land onder water kwam te staan. Ook spoelden bij recente overstromingen veel pesticiden de rivieren in, wat veel vissen het leven heeft gekost. Vooral de druk voor economische ontwikkeling (zoals oliepijpleidingen en kanalen voor de scheepvaart) is een groot probleem. Er zijn plannen om de Paraná-rivier zo aan te passen dat zeeschepen verder landinwaarts kunnen varen. Als dat gebeurt, zal het serieuze consequenties hebben voor het ecosysteem en de jaarlijkse overstromingscyclus.

De eerste uitstap van de dag bracht ons na een wandeling tot aan de nabijgelegen rivier om op piranha’s te vissen. De vangst van de dag was schamel maar en het spannendste moment van de dag had zelfs niets met de vissen te maken. Tijdens het vissen riep er iemand onze gids waarna hij direct wegrende. Benieuwd als we waren gingen we hem achterna en toen hij terugkeerde had hij een riek vast met daaraan een behoorlijk grote slang. Volgens hem was het een ongevaarlijke waterslang maar voor ons had de vorm van de hals meer iets van een cobra. Kenners als we zijn was dit natuurlijk niet waar maar de dag werd een stuk spannender door.

IMG_4006 IMG_4012 IMG_4025 IMG_4026 IMG_4028

’s Middags was er de mogelijkheid om een jeepsafari door het gebied te doen. Over een erbarmelijk slechte weg reden we dieper de Pantanal in. Tijdens de rit waren er vooral vogels te zien die uiteraard opschrikten van het lawaai toen we dichterbij kwamen, maar we hadden ook het geluk om een gordeldier te zien. Interessanter werd het toen we de jeep verlieten en te voet verder gingen. Bij het vallen van de avond zagen we nog meer vogels waaronder ook de prachtige reuzenooievaar of tuiuiu. Met zijn grootte van ongeveer 1,5 meter is hij de grootste vogel van de Nieuwe Wereld. Een volwassen tuiuiu is 120 tot 140 cm lang, 2.3 tot 2.8 meter over de vleugels, en kan 4.3 tot 9 kg wegen. De snavel is zwart en breed, lichtjes naar boven gedraaid, eindigend in een scherpe punt. Het verenkleed is meestal wit, maar het hoofd en metaalring aan nek zijn zwart, met een rode rekbare zakje aan de basis. Hij voedt zich met weekdieren, reptielen, kleine zoogdieren en vis. Deze dieren komen veelvuldig af op prairiebranden om opgejaagde dieren te verschalken.

IMG_4082
sokoireiger

IMG_4073 IMG_4079 IMG_4086 IMG_4112 IMG_4114 IMG_4115 IMG_4121 IMG_4130

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close