Opstaan om 5 uur om een bezoekje te brengen aan het wereldberoemde Masai Mara National Reserve: een mens moet er iets voor over hebben. Het reservaat is het bekendste en meest bezochte park van Kenia. Het is ongeveer 1700 km² groot, ligt op een gemiddelde hoogte van 1650 meter en is de natuurlijke voortzetting van het immense Serengeti National Park in Tanzania.
Een van de topmomenten in de Masai Mara is de grote trek van de gnoes.Vanaf eind juni, begin juli, trekken anderhalf miljoen gnoes, begeleid door honderdduizenden zebra’s en Thompsongazellen, van het zuiden van de Serengeti naar de Masai Mara. De reden is eenvoudig: in het zuiden wordt het gras schaarser, terwijl het in de Masai Mara vanaf maart of april hevig begint te regenen. Enkele weken voor het begin van de trek worden alle wijfjes zonder uitzondering bevrucht. En dan, gedreven door instinct, gaan miljoenen dieren gezamenlijk op zoek naar nieuwe graslanden. De gevolgde routes lopen van jaar tot jaar een beetje uiteen, maar voor het oversteken van de rivier worden steeds dezelfde twee of drie doorwaadplaatsen gebruikt.Sommige oversteekplaatsen zijn ongelooflijk steil, in die mate zelfs dat de gnoes in hun wilde manoeuvres uitglijden en pardoes boven elkaar vallen. De zwaksten stikken of breken hun poten. Duizenden dieren verdrinken, tot groot jolijt van de krokodillen die geduldig het feestmaal van het jaar afwachten. Diverse giersoorten en maraboes vechten om de restjes. Het oversteken van de rivier hadden we net gemist, maar de nasleep was minstens even indrukwekkend. Beelden die je niet vaak ziet op National Geographic en in BBC-documentaires.
Tientallen verschillende soorten dieren, duizenden in totaal hadden we gezien, maar jammer genoeg geen leeuwen of luipaarden. Het park is dan ook zodanig groot dat je altijd wat geluk nodig hebt. Deels had dit ook ongetwijfeld te maken met het weer. ’s Morgens hadden we mooi weer maar kort na de middag kregen we onweer en een fikse regenbui op ons dak. Wel waren er de eerste hyena’s en olifanten wat ons uiteraard gelukkig stemde.