Duitsland: Schloss Nymphenburg: Porzellanmuseum, München

Op de bovenverdieping van het Marstallmuseum is een unieke privécollectie van Nymphenburg-porselein uit de 18e tot de 20e eeuw te zien. In 1747 richtte Max III Joseph de porseleinfabriek op. De verloving van Franz Anton Bustelli als porseleinmodelleur was een meevaller voor de nieuwe fabriek. Zijn levendige, expressieve figuren sierden ooit de hofdesserttafel. In het begin van de 19e eeuw raakte koning Ludwig I geïnteresseerd in porseleinkunst en richtte hij het ‘Royal Art Institute’ op in de buurt van de kunstacademie om porseleinschilders academisch op te leiden. Een ander hoogtepunt is de Jugendstil porseleincollectie met zijn vernieuwende vormen en decoratie.

De collectie is opgericht door Albert Bäuml, die de fabriek in 1888 had overgenomen. Om de artistieke kwaliteit te verbeteren, verzamelde hij Nymphenburg-porselein zodat er nieuwe vormen van konden worden gemaakt. In 1912 nam zijn oudste zoon het stokje van hem over. De collectie, waartoe ook porselein behoort dat in het bezit is van de Beierse paleisadministratie, wordt nog steeds door de familie met eigen middelen uitgebreid.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Duitsland, Pictures MünchenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close