Duitsland: Schloss Nymphenburg: Amalienburg, München

In 1734 gaf keurvorst Karl Albrecht opdracht om te beginnen met de Amalienburg, een klein plezierpaleis en jachthuis voor zijn vrouw, Maria Amalia, een dochter van keizer Joseph I. Het gebouw, gelegen tegenover de Magdalenenklause, werd in 1739 voltooid. als een klein onafhankelijk paleiscomplex.

De Amalienburg is een van de meest exquise creaties in de Europese rococostijl. De plattegrond, het exterieur en de opeenvolging van kamers vormen een gesamtkunstwerk van zeldzame schoonheid. François Cuvilliés de Oude leverde de ontwerpen voor de architectuur en decoratie, en was verantwoordelijk voor het toezicht op de betrokken ambachtslieden. Het stucwerk is grotendeels gedaan door Johann Baptist Zimmermann, het houtsnijwerk door Johann Joachim Dietrich en het schilderij door Joseph Pasqualin Moretti.

Dit ogenschijnlijk eenvoudige, maar nobele gebouw, waarvan het centrale gedeelte enigszins wordt geaccentueerd door een platte koepel met een platform, herbergt een reeks kamers van opvallende eenheid. Tegelijkertijd zijn de afzonderlijke kamers echter gedifferentieerd volgens de voorschriften van de Franse hofkunst en telkens verschillend ontworpen met grote verfijning.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Duitsland, Pictures MünchenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close