Dag 15: Yangshuo

Het prachtige karstgebergte in Yangshuo heeft door de jaren heen heel wat Chinese kunstenaars weten te inspireren. Niet gek, want met de in nevel gehulde karstbergen, slingerende Li Rivier en grazende waterbuffels langs de oevers is het hier sprookjesachtig mooi.

Bike tour (4)Bike tour (9)Bike tour (15)

Het Chinese Yangshuo heeft slim ingespeeld op de grote stromen toeristen die jaarlijks het pittoreske landschap komen bewonderen. Het stadje puilt uit van de guesthouses, restaurants en souvenirwinkeltjes, en bruist van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Gelukkig geldt dat alleen voor Yangshuo zelf: zodra je buiten de stad komt sta je tussen de uitgestrekte rijstvelden en hoge karstbergen, en waan je je even helemaal alleen op de wereld.

Bike tour (18)Bike tour (31)Bike tour (36)

Yangshuo wordt omringd door talloze bergtoppen en vanaf het hoogste punt heb je spectaculair uitzicht over de stad en omgeving. Vanuit het centrum van Yangshuo is het een korte wandeling naar de top van Bilian Peak, maar iets verderop ligt ook de populaire Moon Hill. Deze berg ligt een paar kilometer buiten de stad en dankt zijn naam aan het maanvormige doorkijkje. De tocht omhoog is stijl, maar het sprookjesachtige uitzicht is absoluut de moeite waard. Wie wat avontuurlijker is aangelegd kan er ook voor kiezen om met handen en voeten een berg te bedingen. De grillige karstbergen hebben een grote aantrekkingskracht op bergbeklimmers en er liggen wel meer dan 85 klimroutes in de nabije omgeving. Het berglandschap van Yangshuo is een prachtige plek voor geoefende klimmers, maar ook beginners kunnen via bureautjes in het centrum een excursie regelen.

Bike tour (43)Bike tour (48)Bike tour (49)

Een leuke manier om de unieke kalkstenen omgeving van Yangshuo te ontdekken is per mountainbike of tandem. Je fietst langs de Li Rivier en geniet van de serene rust op het platteland. Onderweg kom je door slaperige dorpjes en langs rijstvelden waar boeren nog met heel simpele gereedschappen aan het werk zijn. Hier vind je het landschap dat op het Chinese briefje van 20 Yuan staat afgebeeld.

Bike tour (66)Bike tour (69)Bike tour (70)

Na een heerlijke maaltijd met enkel maar ingrediënten uit de plaatselijke moestuin fietsten we op het gemakje en met enkele fotostops terug naar het hotel en maakten ons klaar om ’s middags een andere must do te doen: een boottocht op de Li-rivier. De rivier slingert door het met karstbergen bezaaide landschap en de schilderachtige omgeving is het mooist vanaf het water. Vanuit Yangshuo kun je je per gemotoriseerd bamboevlot door het prachtige landschap laten varen. Genietend van de rust op het water en van de adembenemende natuur voeren we door de indrukwekkende bergen, een fantastisch uitzicht waar geen eind aan leek te komen.

River cruise (23)River cruise (24)River cruise (25)River cruise (27)

De avond bracht ons terug naar West Street, het kloppende reizigershart van Yangshuo. In en om deze straat liggen tal van hotels, guesthouses, restaurants en bars. Of je nu op zoek bent naar een Europees biertje, een simpel kommetje noedels of Chinese haute cuisine, hier ga je het ongetwijfeld vinden. West Street is daarnaast de perfecte plek om een kitscherig aandenken te kopen: over de hele lengte van de straat vind je souvenirstalletjes, en bij de rivier staan elke dag marktkramen vol Chinese prullaria. In vergelijking met de rust op het water en in het karstgebergte leek het hier meer op een Sodom en Gomorra met keiharde muziek, discotheken en paaldanseressen. Het verschil met het platteland was er behoorlijk groot.

Categorieën 2018 China, Dag 15: YangshuoTags

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close