Dag 12: Jasper – Kananaskis

Vroeg vertrokken in Jasper en laat aangekomen in Kakanaskis. Een uurtje of vier rijden en het ene hoogtepunt volgde na het andere. Athabasca Falls heeft een hoogte van 23 meter en een breedte van 18 meter. De waterval is niet zozeer beroemd omwille van zijn geringe hoogte maar om de gigantische hoeveelheid water die naar beneden valt.

Athabasca Falls (3)Athabasca Falls (5)Athabasca Falls (6)Athabasca Falls (9)

Athabasca Glacier is een van de zes belangrijkste uitlopers van het Columbia-ijsveld in de Canadese Rocky Mountains. De gletsjer is ongeveer 6 km lang en bestrijkt een gebied van 6 km². Het ijs is tussen de 90 en 300 meter dik. De opwarming van het klimaat heeft er inmiddels voor gezorgd dat de gletsjer zich meer dan 1,5 km heeft teruggetrokken in de afgelopen 125 jaar en meer dan de helft van zijn volume is kwijtgeraakt. Momenteel trekt het zich met twee tot drie meter per jaar terug.

Athabasca Glacier (8)Athabasca Glacier (11)Athabasca Glacier (12)Athabasca Glacier (13)Athabasca Glacier (14)

Vanwege de goede bereikbaarheid door de kleine afstand tot de Icefields Parkway, tussen de plaatsen Banff en Jasper, is het een van de meest bezochte gletsjers van Noord-Amerika. Het voorste deel van de gletsjer ligt op loopafstand. Het te voet betreden van de gletsjer zonder juiste uitrusting wordt echter afgeraden, gezien verborgen gletsjerspleten tot de dood van enkele onvoorbereide toeristen heeft geleid.

Lunchen deden we aan Waterfowl Lake, gelegen in Banff national park, waar we bijna de volledige rest van de dag zouden vertoeven.

Waterfowl Lake (6)Waterfowl Lake (7)Waterfowl Lake (10)

Peyto Lake is genoemd naar Ebenezer William Peyto, een voormalige gids en stroper in het gebied. Gedurende de zomer stroomt er een aanzienlijke hoeveelheid rotspoeder in het meer, dat ontstaan is door de erosie in de gletsjer. Dit rotspoeder zorgt voor de bijzondere blauwe kleur van het water.

Peyto Lake (1)Peyto Lake (2)

Een paar kilometer van de plaats Lake Louise ligt het gelijknamige meer, bijgenaamd ‘the Jewel of the Rockies’. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer één kilometer en wordt gevoed door het smeltwater van zes gletsjers. Aan de oostelijke oever ligt het kasteelachtige Fairmont Chateau Hotel. Lake Louise is een vernoeming naar prinses Louise Caroline Alberta (1848-1939), het zesde kind van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Ook de provincie Alberta ontleent zijn naam aan de prinses. Het schitterende Lake Louise ligt ingeklemd tussen de bergen en is het beroemdste meer in de Canadese Rocky Mountains.

Lake Louise (1)Lake Louise (3)Lake Louise (4)

Moraine Lake is een van de meest gefotografeerde plekken van Canada. Het ‘Twintig dollar-uitzicht’ toont een prachtig uitzicht van het turquoise meer en tien omgevende bergen. Het biljet heeft deze bijnaam te danken aan het feit dat dit uitzicht ooit de afbeelding op de achterkant van Canadese 20 dollar-biljetten was. Het gletsjermeer dankt zijn verrassend blauwe kleur aan de mineralen in het water, dat vanuit de omgevende bergen naar beneden stroomt. De Valley of the Ten Peaks heeft de op twee na hoogste berg van de Canadese Rockies. De top van Mount Temple is maar liefst 3540 meter hoog. Dit alles kun je goed in je opnemen vanaf het uitkijkpunt.

Lake Maurain (2)Lake Maurain (3)

Een dag met veel meren maar geen minuut vervelend. Ieder meer had een andere kleur door de veranderende lichtinval. Ieder uitzicht was anders: de ene keer bergen, de andere keer bossen. Moeder natuur op haar best.

Gelukkig hadden we opnieuw een heerlijke dag achter de rug want de komende twee nachten zouden minder gezellig zijn: slapen in een tent. Aangekomen in ons ‘hotel’ werden we direct met de neus op de feiten gedrukt. Het leek te sneeuwen maar blijkbaar regende het as, afkomstige van hevige bosbranden op 100 kilometer afstand. Toch wel even slikken toen we zagen dat de tent volledig omringd was door bos.

Chester Lake trail (24)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close