Dag 13: Chengdu

Het stadje Leshan ligt bij wijze van spreken in the middle of nowhere maar is wereldberoemd omwille van het gigantische Boeddhabeeld. Je moet er wat voor over hebben om er te geraken (3 uur heen en 3 uur terug) maar eens aangekomen is het meer dan de moeite waard.

De uit de rotsen gehouwen Grote Boeddha van Leshan is iets bijzonders. ’s Werelds grootste zittende boeddhabeeld is met zijn 71 meter zo enorm dat zijn vingernagels langer zijn dan een mens. Ingeklemd tussen de heuvels kijkt hij kalm naar het water aan zijn voeten en de heilige berg Emei. Deze boeddha is een icoon om even stil van te worden.

Leshan Giant Buddha (5)Leshan Giant Buddha (7)Leshan Giant Buddha (10)

Het gebied rondom Leshan is de geboorteplek van het boeddhisme in China. De oudste tempels van het land liggen verspreid over de heilige berg Emei. De stokoude bronzen beelden, paviljoens, tempeltuinen en honderden tombes zijn verscholen tussen bomen en worden dikwijls omhuld door geheimzinnige mistflarden. Maar hoe mystiek de heilige berg ook is, de Grote Boeddha aan de rivier is de populairste bezienswaardigheid. Via steile trappen langs de rotswand bereikt u het beeld. U kunt met hem meekijken naar de samenloop van de 3 rivieren aan zijn voeten.

Leshan Giant Buddha (19)Leshan Giant Buddha (20)Leshan Giant Buddha (21)

Werd de Grote Boeddha na de bouw nog beschermd door een overkapping, inmiddels bedekken mossen en struikgewas de sculptuur als een natuurlijke pij. Vanwege erosie heeft het beeld al heel wat facelifts gekregen. Iets anders wat meteen opvalt zijn de flinke oorlellen, vaste prik bij boeddhabeelden. Volgens overleveringen was Gautama Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme, een prins die met edelstenen ingezette oorbellen droeg. Om zich te kunnen concentreren op zijn verlichting, deed hij er afstand van en scheerde hij zijn hoofdhaar. Zijn lange oorlellen staan sindsdien symbool voor de bewuste afwijzing van de materialistische wereld. Over de knopjes die altijd op het hoofd van Boeddha worden afgebeeld, doen verschillende verhalen de ronde. Volgens sommigen zijn het slakken, die met hun slijm zijn tere hoofdhuid beschermen tegen zonlicht.

Leshan Giant Buddha (24)Leshan Giant Buddha (33)Leshan Giant Buddha (36)Leshan Giant Buddha (41)Leshan Giant Buddha (42)

Bij het dorp Leshan, waar de Grote Boeddha naar is vernoemd, komen 3 rivieren samen, de Minjiang, de Dadu en de Qingyi. Die waren ooit zo onstuimig dat er regelmatig boten zonken. De monnik Haitong vond dat er een boeddha nodig was om het water tot rust te brengen. In 713 begon hij met het houwen van een beeld uit het rode gesteente boven de driesprong. Pas een eeuw later was de beeltenis met behulp van anderen af. Tijdens het beeldhouwen werden weggehakte brokstukken in het water gestort. De rivierloop werd hierdoor gedempt en het water ging minder wild stromen – al vertellen de inwoners van Leshan hun eigen, spirituele variant op deze geschiedenis. Hoe het ook precies zit, feit is dat Boeddha kalm uitkijkt over het water, en zo de schijn wekt dat hij het was die haar temde.

Leshan Giant Buddha (39)Leshan Giant Buddha (40)Leshan Giant Buddha (45)Leshan Giant Buddha (49)

Categorieën 2018 China, Dag 13: ChengduTags

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close