Dag 12: Chengdu

De belangrijkste bezienswaardigheid en de hoofdreden waarom mensen Chengdu bezoeken stond als allereerste op het programma: het Giant Panda Research Centre, gelegen op slechts 10 km van het centrum van Chengdu. De reuzenpanda’s zijn niet alleen een Chinese nationale schat, maar zijn ook geliefd bij mensen over de hele wereld. Ze zijn alleen te vinden in de provincies Sichuan, Shaanxi en Gansu. In totaal zijn er minder dan 2.000, waarvan 70% wordt verdeeld binnen het grondgebied van de provincie Sichuan.

Giant Panda Research Centre (2)Giant Panda Research Centre (3)Giant Panda Research Centre (10)Giant Panda Research Centre (17)

Reuzenpanda’s, kleine panda’s, zwarthalskranen, witte ooievaars en meer dan 20 soorten zeldzame dieren worden hier gevoerd en gefokt. Groene bamboe, heldere bloemen, frisse lucht, natuurlijke heuvels en een prachtig zicht zijn ingenieus samengevoegd. Het complex omvat een voederruimte, slaapvertrekken en een medisch station. Daarnaast is er een museum samen met onderzoekslaboratoria en een opleidingscentrum.

Giant Panda Research Centre (14)Giant Panda Research Centre (20)Giant Panda Research Centre (35)Giant Panda Research Centre (44)

Een groot aantal planten en maar liefst tienduizend bosjes bamboe en struiken zijn gekweekt om te voorzien in het dieet en leefgebied van de dieren. De basis is gebouwd om te worden uitgebreid met nog eens 500 hectare grond waar een natuurlijke omgeving kan worden gesimuleerd om de reuzepanda’s voor te bereiden die in het wild worden uitgezet.

Giant Panda Research Centre (26)Giant Panda Research Centre (31)Giant Panda Research Centre (42)

Het Giant Panda Museum werd in 1993 geopend voor verder wetenschappelijk onderwijs en om het publieke bewustzijn van de bescherming van zowel wilde wezens als hun omgeving te verbeteren. Dit is ’s werelds enige thematische museum voor zeldzame en bedreigde diersoorten. De drie belangrijkste tentoonstellingen zijn in de Giant Panda Hall, de Butterfly Hall en de Vertebrate Hall. De exposities bevatten allerlei kostbare foto’s, meer dan 800 materialen en tonen meer dan 2.140 verschillende monsters verzameld in Sichuan. Deze omvatten voorbeelden van dieren, vogels, amfibieën, reptielen en insecten, evenals fossielen en modellen. De voorwerpen die in het museum worden bewaard, omvatten tienduizend monsters en een bibliotheek met duizenden boeken en documenten.

Van daar ging het naar de Qing Yang Gong-tempel. Qing Yang Gong, de Tempel van de groene Geit, is een van de beroemdste taoïstische tempels in China. Qingyang Palace werd oorspronkelijk gebouwd in de Tang-dynastie (618-907), een periode waarin het taoïsme floreerde. De meeste delen van de tempel die nog bestaan ??zijn restauraties uit de Qing-dynastie (1644-1911), waaronder Sanqing Hall, Doulao Hall, Hunyuan Palace, het Eight Trigrams Pavilion en Wuji Palace.

Qing Yang Gong Temple (10)Qing Yang Gong Temple (14)Qing Yang Gong Temple (16)Qing Yang Gong Temple (35)Qing Yang Gong Temple (38)

De meest magnifieke van deze gebouwen in Qingyang Palace is het Eight Trigrams Pavilion. Gebouwd op vierkante fundamenten, met een gekleurde geglazuurde koepel op de top, weerspiegelt dit achthoekige gebouw de oude Chinese filosofie dat ‘de lucht rond is en de aarde vierkant’. Er zijn acht pilaren met draken in reliëf in de gang getekend, en kleurrijke caissons en de symbolen van acht trigrammen zijn fraai over het plafond gerangschikt.

Qing Yang Gong Temple (15)Qing Yang Gong Temple (19)Qing Yang Gong Temple (20)Qing Yang Gong Temple (25)Qing Yang Gong Temple (30)

Naast het altaar van Sanqing Hall staan twee in het oog springende bronzen geiten die naar verluidt tijdens de Qing-dynastie uit Beijing werden gehaald. Een van de geiten is eigenlijk een vreemd wezen met muizenoren, de neus van een os, de klauw van een tijger, de mond van een konijn, de drakenhoorns, de staart van een slang, het gezicht van een paard, de baard van een geit, de nek van een aap, de ogen van een kip, de buik van een hond en de dijen van een varken.

Qing Yang Gong Temple (21)Qing Yang Gong Temple (34)Qing Yang Gong Temple (37)Qing Yang Gong Temple (39)

Veel belangrijke tentoonstellingen van taoïstische culturele overblijfselen zijn ook te zien in Qingyang Palace, zoals de houten gravure van de Dao Zang Ji Yao (samenvatting van verzamelde taoïstische geschriften) en de stenen sculptuur van Patriarch Lu Dongbin, die een van de taoïstische onsterfelijken was in Chinese geschiedenis.

Qing Yang Gong Temple (23)Qing Yang Gong Temple (27)Qing Yang Gong Temple (29)Qing Yang Gong Temple (32)

Chengdu People’s Park ligt aan Shaocheng Road in de binnenstad. Het park werd gebouwd in 1911 en heeft een totale oppervlakte van 112.639 vierkante meter.

People's Park (2)People's Park (3)People's Park (4)People's Park (12)

Er zijn veel beroemde schilderachtige plekjes in het People’s Park, waaronder de Gold Water Stream, het Goldfish Island en de Potted Landscape Garden. Bezoekers kunnen ook op het kunstmatige meer varen, thee drinken in het theehuis bij het meer en allerlei tentoonstellingen en uitvoeringen bekijken op het Rockery Square.

People's Park (9)People's Park (10)People's Park (15)People's Park (19)

Jinli Street was al bekend ten tijde van de Qin-dynastie (221 v. Chr. – 206 v. Chr.) als centrum van de baldakijnindustrie en het was een van de drukste commerciële gebieden tijdens het Shu-koninkrijk (221-263). Vandaar dat het bekend staat als ‘First Street of the Shu Kingdom’. Om de welvaart van vroeger te reconstrueren werd de straat met bijdragen van de Wuhou-tempel gerestaureerd en in oktober 2004 voor het publiek geopend. Sindsdien komen bezoekers uit heel China en het buitenland hier samen om te ontspannen en de traditionele gebouwen te bewonderen.

Jinli Street (2)Jinli Street (3)Jinli Street (6)Jinli Street (7)

Door de cultuur van de Three Kingdoms Periode te combineren met de volksgebruiken van Sichuan, zijn de gebouwen aan beide zijden, inclusief theehuizen, winkels en hotels, gemodelleerd naar de architecturale stijl van een traditionele oude stad in de westelijke provincie Sichuan uit de Qing Dynastie (1644-1911).

Jinli Street (8)Jinli Street (9)Jinli Street (10)Jinli Street (11)Jinli Street (13)

Slenterend door de smalle straat, zul je merken dat je omringd bent door ouderwetse winkels die Shu-borduurwerk, lakproducten, handwerk, curiosa of kalligrafieën en schilderijen van beroemdheden verkopen. Al deze winkels hebben hun unieke stijl maar hebben ook één ding gemeen: hoe druk de plek ook is, de winkels zijn vredig en ontspannen. Je kan hier rustig souvenirs kopen en de meeste van de speciale lokale producten zijn hier te vinden.

Jinli Street (16)Jinli Street (17)Jinli Street (18)Jinli Street (19)

Categorieën 2018 China, Dag 12: ChengduTags

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close