De terugreis, van Tokio naar Heathrow en van Heathrow naar Zaventem, verliep zonder problemen en rond een uur of negen ’s avonds arriveerden we uitgeput terug thuis. Deze reis was ongetwijfeld een van de mooiste en beste die we ooit deden, met dank aan het schema en uiteraard het land zelf.
Een rustig begin in Fukuoka is de ideale start. Je kan op het gemak indrukken opdoen en leert het land een beetje kennen. Eindigen in Tokio, een miljoenenstad en een van de meest bevolkte en drukste steden ter wereld, was heftig maar is ook het beeld van wat mensen vereenzelvigen met Japan: duizenden Japanners en toeristen die kris kras door elkaar lopen naar een ongekende bestemming.
Hoogtepunten waren er meer dan voldoende. Hieronder een aantal die er bovenuit staken.
Architectuur
Himeji Castle
Het spierwitte kasteel, stralend in de zon en omringd door een doolhof aan gangen om vijandige krijgers tegen te houden: een schitterend zicht.
Kinkaku-ji
Kioto Station
Een gigantisch gebouw in het centrum van de stad dat dagelijks miljoenen reizigers verwelkomt.
Steden
Nagasaki en Hiroshima
Twee steden die wereldberoemd zijn om de verkeerde redenen. Je kan onmogelijk om het verleden heen en je voelt je een beetje ramptoerist als je de atoommusea bezoekt. Net als de killing fields in Cambodja of Auschwitz in Polen zijn dit zaken die je moet bezoeken als je ooit de kans hebt om ze te bezoeken. Deze plaatsen en gebeurtenissenzijn schandvlekken in onze recente geschiedenis die nooit morgen vergeten worden.


Het verschil tussen Nagasaki en Hiroshima kan niet groter zijn. Nagasaki werd authentiek heropgebouwd met weinig hoogbouw. Hiroshima is een hypermoderne stad waar al de nieuwste technologische snufjes verkrijgbaar zijn. Interessant om deze tegenstelling te zien.
Kioto
De stad met 1600 tempels en evenveel tuinen, voldoende om er een aantal maanden te spenderen zonder je een seconde te vervelen.
Tokio
Wat valt er nog te zeggen over Tokio? Modern in de ene wijk, authentiek in de andere. Superdruk in de ene wijk, rustig in de andere. Volgebouwd met hoge torens in de ene wijk, groene longen en parken in de andere. Woorden schieten tekort om Tokio te beschrijven. Het is een heerlijke stad om tijd te spenderen zonder het gevoel te hebben je onveilig te voelen, zoals in sommige wijken het geval is in andere wereldsteden.
Culinair
Sushi en sashimi
Vers bereid met een waanzinnig oog voor details en ook nog eens gezond. Op andere reizen is de plaatselijke keuken soms een teleurstelling, maar hier konden we er niet genoeg van krijgen.
Okonomiyaki
De culinaire ontdekking van de reis: een soort pannenkoek met alle mogelijk ingrediënten die je maar kan bedenken. Een gat in de markt in België als je het mij vraagt.
Als laatste punt nog iets over de Japanners zelf. Drie weken zijn kort maar is voldoende om een beeld te schetsen over deze mensen. Door de geïsoleerde ligging van het land zijn Japanners meer gesloten dan mensen in pakweg Zuidoost-Azïe, maar dat maken ze meer dan goed met hun vriendelijkheid. Hoe ze door het vele buigen niet allemaal met een stijve nek rondlopen is voor mij nog steeds een raadsel. Ook al spreken er velen nauwelijks Engels, met handen en voeten maken ze hun punt wel duidelijk.
Van de gedisciplineerdheid van de Japanners kan iedereen iets leren. Als ze ergens moeten wachten staan ze in perfect gevormde rijen, zich rustig met hun eigen zaken en vaak hun smartphone bemoeiend. Zo kan het dus ook!
Conclusie: Japan, we’ll meet again!