2013 Kenia/Tanzania Dag 4: Nakuru – Naivasha

Als je het echte Afrika wil beleven, ga dan eens geld wisselen in een bank. Het vertrek vandaag was gelukkig maar om 10 uur, wat betekende dat we alle tijd hadden om op het gemak te ontbijten, geld te wisselen en nog eens langs te gaan in de shopping mall. Dachten we …

Opstaan om 8 uur, ontbijten om 8u30 en klokslag 9 uur aan de bank staan. Toen begon pas het echte werk. Na een kwartier aanschuiven bleek het telapparaat niet meer te werken: aanschuiven aan een ander loket dus. Nog een kwartiertje aanschuiven om alle paperassen in orde te maken. Daarna naar een apart kantoortje geleid worden om het geld te overhandigen, na eerst de volledige naam gespeld te hebben en het telefoonnummer gegeven te hebben. Je vraagt je af wat ze met het nummer gaan doen … 45 minuten om 500 € te wisselen: een mens moet soms wat geduld hebben. This is Africa.

Geen shopping mall meer dus, maar wel onmiddellijk vertrek naar Naivasha. Een korte rit van een tweetal uur naar een hotel met basic lodges (bed, toilet, douche). Positief was wel het uitzicht op het beroemde Lake Naivasha, waar een vijftal meter van de kant gigantische maraboes en pelikanen op hun gemakje voorbij zwommen. Zowat de volledige ruimte, behalve een plaatsje van 1 meter, was afgespannen met prikkeldraad. Pas ’s avonds werd ons duidelijk waarom dit nodig bleek te zijn.

100_5390 100_5394 100_5399 100_5401 100_5402 100_5406Hier maakten we ook kennis met de driekleurige glansspreeuw, een kleurrijk vogeltje dat we nog vaak zouden tegenkomen.

100_5391 100_5404 100_5405De uitstap van vandaag bracht ons naar Crater Lake Game Reserve, waar je te voet tussen de wilde beesten kunt wandelen. Bij aankomst werd ons verplicht om een formulier te ondertekenen waarbij we afstand deden van onze rechten in geval van een aanval door een dier. We waren er redelijk gerust in en met goede moed begonnen we aan de wandeling. Tot op 10 meter van een zebra en knobbelzwijnen komen en tot op 30 meter van een impala waren een spannende belevenissen, maar een gigantische giraffe naderen tot op 15 meter en er mee op de foto kunnen, was een ervaring om nooit meer te vergeten. Het feit dat er een pasgeboren kalfje in de buurt liep, maakte het alleen maar plezanter. Verder zagen we nog een waterbok, een arend die genoot van zijn lunch (een muis) en tal van kleinere vogels.

100_5410 100_5415 100_5426 100_5445 100_5433 100_5455 100_5456Het is wel al duidelijk dat er in het park geen dieren liepen die mensen van nature aanvallen. De enigen die echt gevaarlijk zijn, de waterbuffels, worden van op een veilige afstand bekeken. Je kan natuurlijk pech hebben dat een giraffe achter je aan komt stormen, maar dat gebeurt meestal omdat je het zelf uitgelokt hebt. Als je de dieren rustig en stil benadert is er normaal gezien helemaal geen probleem.

Een stevige voettocht leidde ons naar een schitterend uitkijkpunt op het Crater Lake, een meer dat zich miljoenen jaren geleden gevormd heeft in een vulkaankrater. Moeilijk in te schatten, maar volgens mij bevonden er zich zo’n 2000 flamingo’s. Volgens de plaatselijke gids hadden we geluk, want door de hevige regenval waren er tot vijf dagen geleden amper flamingo’s aanwezig.

100_5472 100_5466 100_5465

Terug in het hotel aangekomen werd meteen duidelijk waarom er aan het water zoveel prikkeldraad geïnstalleerd was. Amper uit het busje werden we verwelkomd door een familie nijlpaarden. Mama, papa en een kleintje. Papa stond op amper een meter of twee van ons, achter de prikkeldraad weliswaar. Nijlpaarden zijn en blijven nog steeds het gevaarlijkst voor mensen met de meeste menselijke slachtoffers op hun conto. Ook al lijkt het dier schattig en schuchter en verdwijnt het na een minuut of drie opnieuw in het water, het is en blijft een levensgevaarlijk dier. Het kan zonder problemen 40 km per uur rennen en als mens ben je, door zijn gigantische tanden, kansloos. In plaats van de big five zouden we gerust van de big six mogen spreken, want het nijlpaard verdient zeker zijn plaats in dit illustere rijtje. Een lunch naast de truck en een bezoekje in de bar met een Tusker-biertje maakten de avond compleet.

En uiteraard het nieuws van de dag: de gijzeling in de Westgate Mall in Nairobi blijkt afgelopen te zijn. Voorlopige balans: 61 doden. In de media wordt vooral God bedankt voor de goede afloop. Het ware misschien beter indien de Israëlische veiligheidsdiensten zouden bedankt worden, want zij zouden het gebouw binnengedrongen zijn en de terroristen uitgeschakeld hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close