Gent: Campo Santo

De begraafplaats van Campo Santo ligt aan de Sint-Amanduskerk van Sint-Amandsberg, een deelgemeente van stad Gent, genoemd zoals de Campo Santo-begraafplaats te Rome.

Opvallend is de natuurlijke heuvel, 19 meter hoog, niettegenstaande je je hier in een vlak landschap bevindt. Het is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden, bekende vrijzinnigen, letterkundigen, kunstschilders en toondichters een eervolle rustplaats kregen. Als inspiratie diende het grootste Parijse kerkhof, Père Lachaise. De culturele, financiële en katholieke elite gaf de voorkeur aan Campo Santo en deze plaats werd algauw een elitair kerkhof met monumentale grafzerken en excentrieke overledenen. Dit kerkhof telt intussen meer dan 131 beschermde praalgraven.

De Campo Santo begraafplaats ligt bij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt, met op het hoogste punt de laat-barokke Sint-Amanduskapel (1720). De traditionele katholieke Gentse bourgeoisie plantte hier, voor veel geld, prachtig gebeeldhouwde praalgraven en familiekelders neer. Ook dit is, in meer dan één opzicht, een plaats van rust.

Vind een aantal Gentse volkshelden zoals Jan Hoet, kunstkenner, de Gentse kunstpaus, Luc De Vos, zanger van rockgroep Gorki, auteur, columnist, filosoof, schalkse volksfiguur, Marc Sleen, striptekenaar van NERO en Wilfried Martens, politicus en meervoudig premier van België.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close