Gent: Expo ‘POPART van Warhol tot Panamarenko’ in SMAK

In de tentoonstelling komen meer dan 45 topwerken samen uit de privécollectie Matthys-Colle en de museumcollectie van S.M.A.K.

In 2019 verwierf de Vlaamse Gemeenschap ‘Great American Nude #45’ (1963) van Tom Wesselmann uit de Collectie Matthys-Colle. De aankoop werd gekoppeld aan de langdurige bruikleen van 39 andere kunstwerken uit diezelfde collectie aan het museum. Deze gebeurtenis vormt het startpunt van een unieke en belangrijke publiek-private samenwerking in België, waaruit deze tentoonstelling voortvloeit. Representatieve popartwerken uit de Collectie Matthys-Colle van onder meer Andy Warhol, Tom Wesselmann, Roy Lichtenstein en Konrad Klapheck worden samengebracht met een selectie uit de collectie van S.M.A.K.

In oorsprong is popart een westers fenomeen dat zijn ontstaan vindt in de jaren vijftig in Londen en New York. Popart is een visueel antwoord op een materialistische cultuur die in de jaren zestig nieuwe hoogten bereikte en waarvan de beeldtaal ontleend is aan de massamediawereld van reclame, tijdschriften, televisie en film. Al snel sprak de toegankelijke stijl tot de verbeelding van vele jonge Europese artiesten en omarmden ook zij de stroming.

Popart drong diep door in het dagelijkse leven en creëerde zo’n uitgesproken en herkenbare beeldtaal, dat we de aanwezigheid ervan vandaag nog steeds voelen. Dezelfde kwesties die een rijke voedingsbodem vormden voor de popartkunstenaars zijn tot op heden nog brandend actueel: van massaconsumptie en technologische evolutie tot seksuele moraal, rassenrellen en de gelijkheid van man en vrouw. Tot op vandaag blijft niet alleen de thematiek herkenbaar maar blijft popart ook een onuitputtelijke bron voor mode, design en de brede entertainmentindustrie.

Met werken van Valerio Adami, Evelyne Axell, Marcel Broodthaers, Christo, Raoul De Keyser, Guy Degobert, Jim Dine, Etienne Elias, Jef Geys, Raymond Hains, Allen Jones, Konrad Klapheck, Tetsumi Kudo, Roy Lichtenstein, Konrad Lueg, Pol Mara, Claes Oldenburg, Panamarenko, Peter Phillips, Robert Rauschenberg, Roger Raveel, Jean-Pierre Raynaud, Martial Raysse, Gerhard Richter, James Rosenquist, Mimmo Rotella, George Segal, Daniel Spoerri, Emilio Tadini, Jacques Villeglé, Andy Warhol en Tom Wesselmann.

Categorieën Europa, Oost-Vlaanderen, Pictures, Pictures België, Pictures GentTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close