Duitsland: Heilig Geist-Pfarrkirche, München

Oorspronkelijk was de Heilig Geist-Pfarrkirche een huiskapel van een hospitaal dat in het begin van de 13e eeuw voor de oude stadsmuur van München werd gebouwd, mogelijk in opdracht van hertog Lodewijk I. De kapel werd gewijd aan de heilige Catharina, maar vanaf de vergroting van de kapel rond het jaar 1250 droeg het godshuis waarschijnlijk al de naam van de Heilige Geest. In een document uit 1250 van paus Innocentius wordt de kerk als ecclesia sancti spiritus de Monacho omschreven. In het jaar 1271 kreeg de kerk de status van parochiekerk, de derde van München. Bij de stadsbrand van 1327 werd het hospitaal samen met de Catharinakerk vernietigd. Gedurende de 14e eeuw werd de kerk als een gotische, typisch Beierse, hallenkerk met een kooromgang en koorafsluiting herbouwd.

In de jaren 1724-1730 werd de kerk door de gebroeders Asam en Johann Georg Ettenhofer in barokke stijl verbouwd. De huidige kerktoren dateert uit het jaar 1729. In de 19e eeuw werd het hospitaal geseculariseerd en vervolgens afgebroken om plaats te creëren voor de Viktualienmarkt. De kerk werd daarna met drie traveeën vergroot waarvan zowel het exterieur als het interieur aan de barokke bouw werden aangepast. Eveneens werden de sacristie vergroot en de doopkapel aangebouwd.

De Heilige Geestkerk werd in de jaren 1944-1945 door bombardementen tot op de buitenmuren vernietigd. De moeizame wederopbouw begon in 1946 en is tot heden nog niet afgesloten. Het hoogaltaar werd in 1955 opnieuw ingewijd. Het herstel van de toren met de barokke bekroning vond in 1957-1958 plaats. Sinds 1973 werden de fresco’s van de gebroeders Asam, het hoogaltaar, het stucwerk en het gehele interieur, met gebruik van originele delen die konden worden gered, gereconstrueerd.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Duitsland, Pictures MünchenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close