Oostenrijk: Dom, Salzburg

Aartsbisschop Wolf Dietrich gaf Santino Solari rond 1600 opdracht een Dom op deze plaats te bouwen. De vorige Dom was in 1598 door een brand volledig verwoest. Pas in 1614 werd met de bouw van de nieuwe Dom begonnen onder aartsbisschop Markus Sittikus. Twaalf jaar later kon de inwijding van de kruiskoepelkerk (de Dom) door de opvolger van Sittikus, aartsbisschop Paris Lodron worden gerealiseerd. De bouw van de torens duurde nog veel langer, die waren pas tussen 1652 en 1655 voltooid.

De Dom is 86 meter lang en 62,5 meter breed. Het interieur is anders dan je in vele vergelijkbare kerken ziet. Ondanks het vele wit en zalmroze maakt het voorportaal toch een donkere indruk. De stijl uit de 17e eeuw is consequent doorgevoerd, waardoor alle hoeken één geheel vormen. In 1944 is de koepel ingestort na een geallieerde luchtaanval. De rest van de Dom was ook ernstig beschadigd. De koepel en Dom zijn 10 jaar na de oorlog weer volledig hersteld. In de kapellen vinden we altaren uit de Duitse barokschilderkunst. We vinden het op één na grootste orgel van Oostenrijk hier in de Dom. Het heeft 120 registers en 10.000 pijpen. Bij het altaar zie je maar liefst vijf orgels. Op het meest rechtse orgel heeft Mozart meerdere malen gespeeld.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures SalzburgTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close