Oostenrijk: Domquartier, Salzburg

Meer dan 400 jaar geleden begonnen de prins-aartsbisschoppen van Salzburg de stad om te vormen tot een barok juweel in Italiaanse stijl. Ze creëerden een meesterwerk van stedenbouwkundig ontwerp, dat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De absolutistische heerschappij van de prins-aartsbisschoppen claimde de controle over zowel ‘hemelse’ als ‘aardse’ zaken. Het gebouwencomplex bestaande uit de Residenz en de kathedraal was de uiterlijke uitdrukking van deze universele spirituele en seculiere macht.

De installatie van het DomQuartier herstelde de oorspronkelijke architecturale eenheid van de kathedraal en het Residenz-district, inclusief het benedictijnenklooster van St. Peter en creëerde zo een internationaal uniek museumproject. De DomQuartier-tour biedt een uniek overzicht van 1300 jaar politieke overheersing, kunst, muziek en architectuur. Het voert de bezoeker door de staatskamers in de Residenz, de voormalige ambtswoning van de prins-aartsbisschoppen, naar de Residenzgalerie met zijn collectie Europese schilderkunst uit de 16e – 19e eeuw. Het terras op de arcade van de kathedraal verbindt het seculiere met het kerkelijke centrum, de kathedraal, en biedt een adembenemend uitzicht over de oude stad.

Een gebogen trap leidt naar het interieur van de prachtige monumentale vroegbarokke kathedraal. Gezien vanuit de orgelgalerij wordt het interieur in zijn volle glorie onthuld. De kamers in het Noordoratorium, rijkelijk versierd met vroegbarok stucwerk, worden gebruikt om tijdelijke tentoonstellingen te houden. Het kathedraalmuseum in het zuidelijke oratorium herbergt de kathedraalschat, evenals schilderijen en sculpturen, daterend van gotisch tot barok, van de kathedraal en kerken van het aartsbisdom. Via het Rariteitenkabinet en de Lange Galerij van de Sint-Pietersabdij komen we aan in het Sint-Pietersmuseum, dat kunstschatten toont uit de uitgebreide collecties van de Aartsabdij, het oudste klooster in de Duitstalige wereld.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures SalzburgTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close