Oostenrijk: Kaiserliche Schatzkammer, Wenen

De seculiere schatkamer biedt een uniek panorama over een millennium van Europese geschiedenis. Dit is de thuisbasis van de belangrijkste verzameling middeleeuwse koninklijke voorwerpen: de insignes en juwelen van het Heilige Roomse Rijk, waaronder de keizerlijke kroon en de heilige lans. Andere hoogtepunten zijn de kroon van keizer Rudolf II (wat later de Kroon van het Oostenrijkse keizerrijk werd), evenals de gewaden en andere kostbare voorwerpen van de Orde van het Gulden Vlies. Buitengewoon waardevolle edelstenen, waaronder een van ’s werelds grootste smaragden, getuigen van de vroegere macht van de Habsburgers. In vroegere eeuwen werden twee voorwerpen als zo uniek beschouwd dat ze werden uitgeroepen tot “onvervreemdbare erfstukken van het Huis van Oostenrijk”: een gigantische narwaltand waarvan werd gedacht dat het de hoorn van een eenhoorn was en een agaatkom uit de late oudheid waarvan werd gedacht dat om de legendarische Heilige Graal te zijn.

De Kerkelijke Schatkamer biedt een fascinerende reis door de geschiedenis van kunst, vroomheid en religie. De items hier vertellen over de middeleeuwse cultus van relikwieën, van het katholicisme van de Habsburgers tot het tijdperk van de contrareformatie, van de post-barokke vroomheid van de heersers en de Oostenrijkse volksreligiositeit.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures WenenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close