Oostenrijk: Kunsthistorisches Museum, Wenen

Het Kunsthistorisches Museum (KHM) in Wenen is een van de belangrijkste musea ter wereld voor Europese schilderkunst. Meer dan anderhalf miljoen mensen bezoeken het jaarlijks. Het werd in 1891 geopend. De collectie bestaat voor een belangrijk deel uit de kunstverzameling van de Habsburgers. De collectie werd ondergebracht in het weelderig ingerichte gebouw aan de Ringstraße.

Er zijn diverse afdelingen zoals:

Egyptische-Oriëntaalse verzameling
Antiek verzameling
Ephesos Museum
Schilderkunst
Hofjagd- en Rustkammer
Kunstkamer
Muntenkabinet
Lipizzaner Museum
Verzameling oude muziekinstrumenten
Schatkamer
Wagenburg und Monturdepot

De collectie schilderijen richt zich op de oude meesters uit de vroegrenaissance, hoogrenaissance, noordelijke renaissance, maniërisme en barok van de 15e tot de 18e eeuw, en volgt grotendeels de persoonlijke smaak van de Habsburgse verzamelaars. Sterk vertegenwoordigd zijn de Venetiaanse schilders zoals Titiaan, Veronese, Tintoretto en Canaletto. Daarnaast zijn er werken van 16e-eeuwse Vlaamse schilders zoals Pieter Bruegel de Oude (één derde van al zijn schilderijen) en Duitse schilders uit dezelfde periode, zoals Dürer. Er is ook een uitmuntende verzameling van Vlaamse en Nederlandse schilders uit de barok zoals Rubens en Van Dyck. Ook heeft het museum diverse schilderijen van Diego Velázquez. De schilderijen zijn grofweg ingedeeld naar regionale scholen of stijlen, hoewel de categorieën elkaar soms ruim overlappen.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures WenenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close