Oostenrijk: Malteserkirche, Wenen

De Malteserkirche (volledige naam: kerk van Johannes de Doper) is een rooms-katholieke gotische kerk van de Hospitaalridders in Wenen, aan de Kärntner Straße in de 1. Wiener Gemeindebezirk Innere Stadt. De eerste kerk op deze site wordt in 1217 genoemd als een “Huis van de Orde van Sint-Jan”, een commanderij om kruisvaarders te verzorgen en te ondersteunen. Het huidige gebouw dateert uit het midden van de 15e eeuw. In de 17e eeuw was het een geliefde predikplaats voor Abraham a Sancta Clara. Dit gebouw werd herbouwd in barokstijl en in de negentiende eeuw kregen delen van de kerk glas-in-loodramen. De Orde kwam na de Eerste Wereldoorlog in financiële problemen en moest in 1933 de kerk en het Johanneshof verkopen en de kerk kreeg een andere bestemming binnen de monumentenzorg. Het werd teruggekocht in 1960 en in fasen gerestaureerd in 1968, 1972 en 1983-84, eindigend met een algemene restauratie in 1998. Het hoogaltaarstuk van de kerk werd in 1730 geschilderd door Johann Georg Schmidt. De marmeren preekstoel van het type Empire werd gebouwd tijdens de wederopbouw van 1806-1808; het is versierd met een Maltezer kruis, een duif en vergulde rozetten.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures WenenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close