Parijs: La Conciergerie

La Conciergerie is een bouwwerk in Parijs. Het oude gebouwencomplex staat op het Île de la Cité, vlak bij de Notre Dame. Het maakt nu deel uit van het Paleis van justitie en is een restant van de oude zalenreeks van St. Pol, een groot paleis dat ooit op het Île de la Cité stond. Daarvan resteren alleen fragmenten, de conciergerie, een grote zaal en de Sainte-Chapelle. Hoewel de conciergerie een openbaar en geen militair gebouw is, heeft de gotische architectuur toch enkele militaire elementen.

Filips IV de Schone (1285-1314) liet de conciergerie begin 14e eeuw bouwen door de architecten Nicolas des Chaumes en Jean de Saint-Germer. Het was de zetel van de Comte des Cierges (graaf der kaarsen), die de scepter zwaaide over belastingen en huisvesting. Naar deze titel is het gebouw vernoemd, ook het woord conciërge is daarvan afkomstig. In 1358 verhuisde de koninklijke familie naar het Louvre. Vanaf 1391 deed de conciergerie dienst als staatsgevangenis voor soms wel 1200 gevangenen.

De conciergerie was tijdens de terreur van de Franse Revolutie meestal niet meer dan een tussenstap voor de guillotines die onder andere waren opgesteld op de Place de la Concorde, Place de la Bastille en de Place du Carrousel aux Tuileries. De bekendste gevangenen die hier gevangen werden gehouden en in het daarnaast gelegen Paleis van Justitie ter dood werden veroordeeld, waren koningin Marie-Antoinette (de vrouw van Lodewijk XVI), de dichter André Chénier, Charlotte Corday en Robespierre. De cellen van Marie-Antoinette en Robespierre zijn nu kapelletjes ter nagedachtenis met portretten en persoonlijke voorwerpen, en zijn te bezichtigen.

Ook in de 19e eeuw bleef de conciergerie gebruikt worden als gevangenis (onder andere voor Napoleon III). In het midden van de 19e eeuw onderging het gebouw een grondige renovatie waarna het in 1914 voor het publiek werd opengesteld als een nationaal historisch monument. Een deel van het gebouw is nog steeds te bezichtigen, hoewel een groot deel gebruikt wordt als Paleis van Justitie. De Salle des Gardes, de kamer van de bewakers met elegante meubelen – de Salle des Gens d’Armes, 69 m lang en 27 m breed, wordt nu gebruikt als concertruimte – de Cuisines, met zijn vier grote vuurplaatsen.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Frankrijk, Pictures ParisTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close