Parijs: Église de la Madeleine

Op de plaats van La Madeleine bestond sinds de 12e eeuw een kapel gewijd aan Maria Magdalena; bisschop Mauritius van Sully had de synagoge van Parijs omgebouwd tot een kapel. Op 3 april 1764 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe kerk. De onafgewerkte kerk werd verkocht tijdens de Franse Revolutie. Napoleon wilde er een tempel bouwen ter ere van zijn soldaten. In 1806 werd de bouw hervat en in 1842 werd zij beëindigd. Maar toen had het gebouw geen bestemming meer. Het werd in 1845 opnieuw een kerk voor de parochie L’Élysée. Het is vooral de rijkere bevolking die hier naar de hoogmis gaat. Het plein rond deze kerk (place de la Concorde) is ook het centrum van de rijkere buurten. Het plein is omgeven door dure restaurants en exclusieve winkels.

Het gebouw heeft het uiterlijk van een Griekse tempel, omringd door een rij van 52 Korinthische zuilen van twintig meter hoog. Op het fronton is een bas-reliëf van Henri Lemaire aangebracht, dat het laatste oordeel voorstelt. Het interieur is overdadig. Het hoogaltaar heeft een mozaïek dat de eerste bisschoppen van Gallië toont en een fresco met de geschiedenis van het christendom. De kerk heeft een presidentiële tribune nabij het hoogaltaar.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Frankrijk, Pictures ParisTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close