België: O.L.V. ter Potterie, Brugge

De eerste vermelding van het hospitaal aan de oever van de Potterierei dateert van eind 13e eeuw. Het is dan een passantenhuis voor pelgrims, reizigers en zieken. Dankzij het mirakelbeeld van de Madonna met Kind op het hoogaltaar van de kerk werd het een welbezocht bedevaartsoord.

De historische ziekenzaal en de kloosteromgang zijn nu gevuld met kunstwerken, klooster- en eredienstrelicten en gebruiksvoorwerpen van vele eeuwen zorg. Het pronkstuk is de zilverkast met reliekhouders, kandelaars en wijwatervaten. De museumcollectie telt ook een aantal schilderijen op paneel waarop de zusters-opdrachtgevers zijn afgebeeld. Opmerkelijk is het ‘cantoortje’ uit het midden van de 16e eeuw met de initialen van Keizer Karel.

De aanpalende kerk met barok interieur is zeker een bezoek waard. Het 13e-eeuwse kalkstenen mirakelbeeld in de kerk is één van de oudst bewaarde beelden in Brugge. De mirakels die aan het beeld worden toegeschreven komen aan bod op de wandtapijten, in het mirakelboekje met tekeningen en in de kleurrijke glasramen.

Dit museum vind je aan het water van de Potterierei, één van Brugges meest authentieke buurten. De naam ‘Potterie’ gaat terug tot de tijd dat langs het water de pottenbakkers gevestigd waren.

Op 15 augustus, om 9.30 in de ochtend, trekt jaarlijks de Brugse Belofte door de Brugse straten. Deze processie is het gevolg van een belofte van de vrouwen van Brugge aan de Maagd Maria uit 1304. Als hun zonen en echtgenoten behouden naar huis zouden komen na de Slag bij Pevelenberg (een rechtstreeks gevolg van de Guldensporenslag in 1302) zouden ze een kaars offeren aan Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie. Deze processie vertrekt van de Kapel van Onze-Lieve Vrouw van Blindekens. De offerkaars wordt nog jaarlijks door 12 meisjes gedragen.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures België, Pictures Brugge, West-VlaanderenTags , ,

Plaats een reactie