België: Henri-Chapelle American Cemetery

De Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle bevat de stoffelijke overschotten van 7.992 Amerikaanse soldaten. De meeste kwamen om het leven tijdens de opmars van de Amerikaanse strijdkrachten in Duitsland. Hun grafstenen staan opgesteld in wijdse bogen op een uitgestrekt naar beneden glooiend grasveld. Een weg doorsnijdt de begraafplaats. Ten westen daarvan biedt een uitkijkpunt een prachtig vergezicht over het vredige Belgische platteland dat ooit een slagveld was.

In oostelijke richting is er een zuilenrij die samen met de kapel en de bezoekersruimte de memorial vormt. De kapel is simpel, maar rijk versierd. De bezoekersruimte bevat twee kaarten die een inzicht geven in de militaire operaties van het Amerikaanse leger, gegraveerd in zwart graniet, met inscripties die verwijzen naar de overwinningen van de Amerikaanse strijdkrachten. Op de rechthoekige pijlers van de zuilenrij zijn de namen van 450 vermiste soldaten gegraveerd. Achter de namen van de vermisten die alsnog zijn gevonden en geidentficeerd is een rozet aangebracht.

De begraafplaats herbergt de Amerikaanse doden van twee belangrijke militaire campagnes: de veldtocht van het 1e Amerikaanse Leger door Noord-Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg richting Duitsland (september 1944) en de Battle of the Bulge, het Duitse tegenoffensief in de Ardennen (december 1944 – januari 1945). Vanaf de tijdelijke begraafplaats Henri-Chapelle werden de eerste repatriëringen georganiseerd van gevallen Amerikaanse soldaten naar de Verenigde Staten voor herbegrafenis in eigen land. Het repatriëringsprogramma begon op 27 juli 1947 met een speciale plechtigheid in Henri-Chapelle. Het eerste schip met stoffelijke resten vertrok begin oktober uit Antwerpen na een indrukwekkende ceremonie die werd bijgewoond door 30.000 Belgische burgers.

Categorieën Europa, Luik, Pictures, Pictures België, Pictures Henri-ChapelleTags , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close