Dag 10: Blue River – Jasper

Vertrekken vanuit Blue River, door Mount Robson Provincial Park, en eindigen in Jasper: de 200 km vlogen voorbij door het vele natuurschoon.

Mount Robson Provincial Park grenst aan Jasper National Park. Mount Robson Provincial Park is het op één na oudste park van BC en dankt zijn naam aan de 3.954 meter hoge Mount Robson, de hoogste piek van de Canadese Rocky Mountains. In het park werden we voortdurend omringd door duizenden hectares aan ruige, besneeuwde bergtoppen, steile canyons, gletsjermeren en snelstromende rivieren. Het park doorkruisten we via de Yellowhead Highway, die toegankelijk is voor (huur)auto’s en campers.

Mount Robson (3)Mount Robson (10)

Eens we Jasper National Park inreden was het een opeenvolging van bezienswaardigheden met als eerste Maligne Canyon, een merkwaardig geologisch verschijnsel. Talloze grote ondergrondse stromen komen hier samen, waardoor de kloof voortdurend wordt uitgehold door het kolken en wervelen van het water. Het effect hiervan zorgt ervoor dat de kloof een breedte heeft van 2 tot 50 meter.

Maligne Canyon (6)Maligne Canyon (7)Maligne Canyon (8)Maligne Canyon (10)

Medicine Lake is in geologisch opzicht een bijzonder meer. In eerste instantie lijkt het een gletsjermeer zoals de vele andere, maar dat is het allerminst. Het meer wordt gevoed door gletsjers en in wezen is het niet echt een meer, maar eerder een overloopgebied van de Maligne River, die vanuit Maligne Lake naar de Athabasca River stroomt.
Tijdens de zomermaanden wordt er door de hogere temperaturen versneld smeltwater aangevoerd, waardoor het waterniveau van Medicine Lake stijgt en een overloopgebied vormt. Maar zet in de loop van het seizoen op grotere hoogte eenmaal de vorst in waardoor de aanvoer van smeltwater stopt, dan loopt het meer leeg in een aantal sinkholes die uitmonden in een ondergronds grottenstelsel, dat naar de Athabasca River stroomt. Het ondergrondse afvoersysteem van Medicine Lake is enorm uitgebreid en het water stroomt door een stelsel van geërodeerde kalksteen naar de 16 kilometer verderop gelegen Maligne Canyon. Geologen schatten de omvang van het grottensysteem op het grootste ontoegankelijke grottensysteem ter wereld. Dus enkel in de lente en de zomer, wanneer de hoeveelheid smeltwater zo groot is dat de sinkholes niet de capaciteit hebben om de hoeveelheid water te verwerken, stroomt Medicine Lake vol. In de herfst en de winter staat het meer droog.

Medicine Lake (1)Medicine Lake (3)Medicine Lake (4)

Maligne Lake is ongeveer 22,5 km lang en heeft een diepte van maximum 97 meter., aan de zuidkant van het meer. Het beschikt over een zichzelf in stand houdende populatie van geïntroduceerde regenboog- en beekforellen en is een populaire plek voor sportvissen, kajakken en kanoën.

Maligne Lake (3)Maligne Lake (4)

Na een goedgevulde dag kwamen we aan in het stadje Jasper, opnieuw een gezellige plek met een overvloed aan restaurants, bars, deftige souvenirwinkels (eindelijk) en zelfs een bar in het hotel. Meer moest dit niet zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close