Dag 9: Foz do Iguaçu

’s Ochtends hadden we de mogelijkheid om een helikoptervlucht te doen boven de watervallen en na het geweldige schouwspel van de vorige dag twijfelden we geen seconde. Akkoord, het is duur en kort, maar zoiets doe je maar een keer in je leven en het is de moeite waard.

IMG_3637 IMG_3638 IMG_3645 IMG_3648 IMG_3650 IMG_3654 IMG_3657 IMG_3662

De naam Iguaçu betekent “groot water” in de indianentaal Guaraní (“Y” is water en “Guasu” is groot). Volgens een legende van dit indianenvolk was de maagd Naipi uitverkoren om de god M’Moy te trouwen, dat wil zeggen geofferd te worden aan de goddelijke waterslang, maar werd zij verliefd op de indiaan Tarobá en hij op haar. De geliefden besloten met een kano over de rivier te vluchten voordat de god met Naipi kon trouwen. Toen de god M’Moy ontdekte wat er was gebeurd, zette hij de achtervolging in in de vorm van een grote slang. Op de plek waar hij ze vond boorde hij zich in de grond, waardoor een grote afgrond ontstond. Naipi veranderde hij in een steen die voor altijd door het water geslingerd zou worden, en haar geliefde in een palmboom aan de oever. Naipi en haar droomman werden hierdoor gedoemd elkaar tot in de eeuwigheid te aanschouwen, zonder elkaar ooit aan te kunnen raken.

IMG_3678 IMG_3681

Met veel trots vertellen Brazilianen over het bezoek dat Eleanor Roosevelt, de vrouw van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, bracht aan de watervallen. Na het zien van zoveel schoonheid sprak de first Lady: “Poor Niagara!”. De watervallen van Iguaçu zijn inderdaad groter dan die van Niagara. Een betere vergelijking kan gemaakt worden met de Victoriawatervallen in Afrika. Iguaçu is met 2,7 kilometer breder dan de ongeveer 1,6 kilometer van de Victoriawatervallen, ook zonder de in totaal 900 meter aan verschillende kleine eilandjes tussen de watervallen. De Victoriawatervallen kennen bij hoogwater echter geen tusseneilandjes, waardoor het de grootste aaneengesloten waterval ter wereld vormt. Ook in volume winnen de Victoriawatervallen. Op haar hoogtepunt stort zich in Afrika 9,1 miljoen liter per seconde de diepte in, terwijl dat bij Iguaçu slechts 6,5 miljoen liter is. In extreme omstandigheden haalden beide echter gelijkwaardige resultaten met meer dan 12 miljoen liter per seconde. Niagara wint echter van beide watervallen als het gaat om jaartotalen: waar zowel de Iguaçuwatervallen als de Victoriawatervallen erg fluctueren naar de tijd van het jaar, is de waterdoorvoer bij de Niagarawatervallen redelijk constant. De watervallen van Iguaçu winnen het echter op toegankelijkheid van de Victoriawatervallen. Dankzij de vorm van de watervallen zijn bovendien prachtige uitzichten mogelijk. In de Gargante do Diabo stort het water zich aan drie kanten naar beneden, waardoor er vlakbij 260 graden aan waterval te zien is. Doordat Iguaçu bovendien uit zo veel kleinere watervallen bestaat, kan men het natuurfenomeen in stukjes bekijken. De Victoriawatervallen geven die mogelijkheid niet omdat het water normaal gesproken in één stuk naar beneden komt, en een totaaloverzicht onmogelijk gemaakt wordt door de diepe kloof waar het water in valt.

IMG_3671 IMG_3674 IMG_3676 IMG_3677 IMG_3690 IMG_3691 IMG_3694 IMG_3695 IMG_3703

’s Middags bezochten we het Parque das Aves (Vogelpark), thuis van ongeveer 800 dieren, voornamelijk vogels, bestaande uit zo’n 200 verschillende soorten. De vogels hadden de prachtigste kleuren maar mijn favoriet was toch de geel-groene parkiet, de nationale vogel van Brazilië.

IMG_3716IMG_3791  IMG_3724 IMG_3731 IMG_3732 IMG_3737 IMG_3739 IMG_3756 IMG_3757 IMG_3768 IMG_3778 IMG_3782 IMG_3795 IMG_3803 IMG_3804

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close