Buenos Aires: El Ateneo Grand Splendid

El Ateneo Grand Splendid is ontworpen door de architecten Pero en Torres Armengol en opende als een theater genaamd Teatro Gran Splendid in mei 1919. Het eclectische gebouw bevat plafondfresco’s geschilderd door de Italiaanse kunstenaar Nazareno Orlandi en kariatiden gebeeldhouwd door Troiano Troiani. Het theater had een capaciteit van 1050 personen had een verscheidenheid aan voorstellingen, waaronder optredens van tangodansers Carlos Gardel, Francisco Canaro, Roberto Firpo en Ignacio Corsini. Het gebouw werd gerenoveerd en omgebouwd tot een boek- en muziekwinkel in 2000. In 2007 verkocht El Ateneo Grote Splendid meer dan 700.000 boeken; ieder jaar bezoeken meer dan een miljoen mensen de winkel. Stoelen zijn voorzien in het hele gebouw, met inbegrip van de nog intacte theaterloges, waar klanten zich voor hun aankoop kunnen onderdompelen in de boeken, en nu is er een café aan de achterkant van wat ooit het podium was. Het plafond, het sierlijke houtsnijwerk, de karmozijnrode podiumgordijnen, de auditoriumverlichting en vele architectonische details zijn gebleven. Ondanks de veranderingen heeft het gebouw nog steeds het gevoel van wat het grote theater ooit was. The Guardian, een vooraanstaand Britse tijdschrift, zette El Ateneo Grote Splendid in 2008 op de tweede plaats in de lijst van de tien beste boekhandels ter wereld.

El Ateneo Grand Splendid was designed by the architects Peró and Torres Armengol and opened as a theatre called Teatro Gran Splendid in May 1919. The ecleticist building features ceiling frescoes painted by the Italian artist Nazareno Orlandi and caryatids sculpted by Troiano Troiani. The theatre had a seating capacity of 1,050, and staged a variety of performances, including appearances by the tango artists Carlos Gardel, Francisco Canaro, Roberto Firpo and Ignacio Corsini. The building was renovated and converted into a book and music shop in 2000. In 2007 El Ateneo Grand Splendid sold over 700,000 books; over a million people walk through its doors annually. Chairs are provided throughout the building, including the still-intact theatre boxes, where customers can dip into books before purchase, and there is now a café on the back of what was once the stage. The ceiling, the ornate carvings, the crimson stage curtains, the auditorium lighting and many architectural details remain. Despite the changes, the building still retains the feeling of the grand theatre it once was. The Guardian, a prominent British periodical, named El Ateneo Grand Splendid second in its 2008 list of the world’s ten best bookshops.

 

 

IMG_2895 IMG_2896 IMG_2897 IMG_2898 IMG_2899 IMG_2900 IMG_2902 IMG_2903

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close