Duitsland: Antikensammlung, München

De Rijkscollecties van Oudheden in München zijn een van de grootste collecties antiquiteiten in Duitsland, vooral voor Griekse, Etruskische en Romeinse kunst. De tegenhanger van de Rijkscollecties van Oudheden is de Glyptothek. Het is gelegen aan de noordkant van Königsplatz, tegenover de Staatscollecties van Oudheden en herbergt oude sculpturen.

De collectie gaat terug op de antiquiteitencollectie van de familie Wittelsbach, in het bijzonder op de collecties van koning Ludwig I. In 1831 verwierf zijn agent Johann Martin von Wagner antieke vazen ​​uit de opgraving in Vulci in Etrurië en zijn agent Friedrich von Thiersch kocht antieke kunst uit de nalatenschap van Lucien Bonaparte op een veiling. De koning verwierf gouden sieraden van Caroline Murat, Etruskische bronzen kunst van de opgravingen in Perugia, Etruskische gouden sieraden van de gebroeders Candelori en Griekse terracotta’s uit Zuid-Italië. De vazencollectie van Otto Jahn werd gecatalogiseerd van 1853 tot 1854. Na de dood van de koning in 1868 werd zijn collectie samengevoegd met de collectie die teruggaat tot hertog Albrecht V. De exposities waren aanvankelijk te zien in het Antiquarium van de Residenz en in de Hofgarten-galerijen tot 1872, en vervolgens in de kelder van de Neue Pinakothek.

De Beierse Vereniging van Kunstvrienden, mede opgericht door kroonprins Rupprecht van Beieren in 1905, deed talrijke aankopen voor de collectie. Het bezit werd later verrijkt met particuliere schenkingen en legaten, met name de collecties van Paul Arndt (1908), James Loeb (1933) en Hans von Schoen (1964)[3]. Deze belangrijke collecties bevatten naast antieke keramiek vooral antieke voorwerpen van klein formaat, glas- en bronskunst, terracotta en gouden sieraden.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Duitsland, Pictures MünchenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close