Duitsland: Schloss Nymphenburg: Pagodenburg, München

De Pagodenburg werd tussen 1716 en 1719 gebouwd door Joseph Effner in opdracht van keurvorst Max Emanuel. Het ligt ten noorden van het hoofdkanaal en volgt het oorspronkelijke plan van het park. Ten zuiden van het kleine paleis ligt een tuinparterre en in het noorden een veld waar het “Mailspiel”, een op golf gelijkend spel, werd gespeeld.

Op de begane grond overheersen de kleuren blauw en wit die samen met de exotische elementen van de deels ornamentele, deels figuratieve plafondschildering en de Hollandse tegels verwijzen naar China en porseleinproductie. De bovenverdieping biedt plaats aan zeer kleine, maar slim ontworpen kamers. De Chinese salon met Chinees behang en zwart gegronde lakverf oogt exotisch dankzij het kleurenschema. Het Chinese kabinet heeft daarentegen lakwerk op rode basis. Ondanks zijn decoratie in Europese regentschapstijl, heeft het Boudoir door zijn bizarre vorm ook een exotische uitstraling. De kamers zijn ingericht door Johann Anton Gumpp en Johann Adam Pichler. De Pagodenburg is een schoolvoorbeeld van achttiende-eeuwse chinoiserie die destijds erg in zwang was.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Duitsland, Pictures MünchenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close