Oostenrijk: Mirabellgarten, Salzburg

De Mirabellgarten ligt rondom Schloss Mirabell in Salzburg. Wolf Dietrich, de bekendste bisschop van Salzburg, liet dit paleis rond 1606 bouwen voor zijn maitresse Salome Alt en hun 15 kinderen. Aanvankelijk heette het Schloss Altenau (naar de achternaam van Salome), maar een latere bisschop veranderde de naam in Mirabell. In 1854 werd het Schloss door Keizer Franz Jozef 1 geschonken aan de stad Salzburg en verheven tot Residenz.

In de film The Sound of Music zien we de Mirabellgarten voornamelijk terug in het lied do-re-mi aan het begin van de film. Maria heeft van de gordijnen in haar slaapkamer speelkleding voor de kinderen gemaakt en gaat zo de stad in. Ze laat de kinderen alle hoeken van de stad zien en komt dus ook terecht in de tuinen van dit paleis. Je zult ook nu nog steeds veel punten in het park herkennen uit de film. Ten eerste heb je bij de entree aan de noordkant van het paleis een prachtig uitzicht over de tuin en de daar achter gelegen barokke Aldtstad met Hohensalzburg. De ‘groene tunnel’ waardoor de kinderen slalommen is ook nog steeds te zien. Ook de vele (dwergen) beelden, de bloemenpracht, de mooi geknipte hagen, waterspuitende fonteinen en mooie hoekjes zien er nog net zo uit als in de film uit de jaren ’60.

De tuin wordt gekarakteriseerd door verschillende niveaus die worden verbonden door treden. Midden in de tuin zie je een hoge fontein, waar vier groepen van figuren van de beeldhouwer Ottavio Mosto staan. Deze vier groepen van figuren stellen de elementen water, aarde, lucht en vuur voor. Hercules heft de reus Antaios in de lucht en Aeneis redt zijn vader Anchises op de schouders uit de brandende stad Troje.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures SalzburgTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close