Oostenrijk: Zentralfriedhof, Wenen

Het Wiener Zentralfriedhof is met een oppervlakte van bijna 2,5 km² de op een na grootste begraafplaats van Europa. De begraafplaats is gelegen in het zuidoosten van Wenen en telt ongeveer 330.000 plaatsen met ongeveer drie miljoen overledenen. Het is de drukste begraafplaats in de stad, mede door haar in vergelijking met andere begraafplaatsen lage tarieven.

De begraafplaats werd aangelegd in de tweede helft van de 19e eeuw om een goede oplossing te bieden bij de zeer snel groeiende bevolking. De nieuwe begraafplaats was omstreden vanwege het feit dat het een algemene begraafplaats was. Het ontwerp is van Karl Jonas Mylius en Alfred Friedrich Bluntschli, die met hun ontwerp als beste uit de bus kwamen. De opening volgde in 1874.

In het midden van het enorme terrein ligt de Karel Borromeuskerk, ook bekend als de Dr. Karl Lueger Herdenkingskerk, met de sarcofaag van Karl Lueger, de Weense burgemeester die tijdens zijn leven zeer geliefd was. Deze kerk in jugendstil werd tussen 1908 en 1910 gebouwd door Max Hegele, een leerling van Otto Wagner. Hegele bouwde ook de hoofdingang van het kerkhof. De hoofdingang wordt in het dagelijks gebruik de 2e poort (2. Tor) genoemd, vanwege het grote aantal ingangen.

Om het kerkhof bij de bevolking populair te maken, werden in veel gedeelten van het kerkhof eregraven aangelegd, die aan beroemde personen gewijd zijn. Hiervoor werden enkele reeds gestorven bekende Weners herbegraven, zoals Ludwig van Beethoven en Franz Schubert. Wolfgang Amadeus Mozart heeft hier ook een gedenksteen, maar werd destijds begraven op de begraafplaats St. Marx te Wenen in een “eenvoudig, algemeen graf”. Op dit moment zijn er 338 eregraven. Op het grote plein voor de kerk bevindt zich de grafkelder waarin de Oostenrijkse bondspresidenten worden begraven. De bekende Oostenrijkse rockster Falco, overleden in 1998, ligt hier begraven en is eveneens een trekpleister. Het kerkhof werd in de loop van de jaren meerdere malen vergroot. Naast een katholiek en een protestants gedeelte, zijn er ook een Israëlitisch en een Russisch-orthodox gedeelte aanwezig.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures WenenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close