Oostenrijk: Hundertwasserhaus, Wenen

Het Hundertwasserhaus is het meest bezochte huis van Wenen en één van de populairste attracties. In de Kegelgasse 34-38 vindt u dit niet alledaagse gebouw. De “vader” van het gebouw, Friedensreich Hundertwasser, wilde een droom verwezenlijken: een huis met een geweldige architectuur waarin mensen kunnen wonen en zich vrij kunnen voelen. Het Hundertwasserhaus is volledig asymmetrisch, zonder rechte lijnen en vlakken maar met kronkelige gangen en met veel groen: 250 bomen en struiken groeien op de terrassen die bij het huis horen. Het is gebouwd tussen 1983 en 1986 en behoort aan de gemeente. In het gebouw bevinden zich 52 woningen, 4 winkelpanden, 16 privé- en 3 gemeenschappelijke dakterrassen. De gevel van het huis is in vele kleuren geschilderd en ook binnen komt kleur in alles terug.

De kunstenaar Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) maakte nog veel meer kleurrijks dan alleen dit huis. Zo heeft hij vele gebouwen en schilderijen op zijn naam staan en legde hij zich toe op het maken van toegepaste kunst. Hij ontwierp bijvoorbeeld alternatieve vlaggen, bijvoorbeeld de Koruvlag voor Nieuw-Zeeland, maar ook postzegels en munten. Hundertwasser had een zwak voor de menselijke maat en voor alles wat kleurrijk, levendig en natuurlijk van vorm was.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures WenenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close