Oostenrijk: Schloss Belvedere: Unteres Belvedere, Wenen

Het Schloss Belvedere is een barok paleizencomplex in Wenen dat door Johann Lukas von Hildebrandt (1668-1745) werd ontworpen voor Eugenius van Savoye (1663-1736). Het bestaat uit het Oberes Belvedere en het wat oudere Unteres Belvedere, die worden verbonden door een tuin.

Het Unteres Belvedere fungeerde als het zomerverblijf van Eugenius van Savoye. Het werd ontworpen en gebouwd tussen 1714 en 1716. Ondanks zijn relatief bescheiden formaat kan het zich qua architectuur meten met het Oberes Belvedere, dat in 1721-1722 volgde. Dit gedeelte was bestemd als onderkomen voor Eugenius’ bibliotheek en zijn kunstcollectie. Daarnaast was het ook bestemd voor vorstelijke ontvangsten en hofceremonies. Het complex laat Hildebrandts barokke talent zien om de ruimte scenografisch te behandelen en de tuinen, terrassen en vijvers op te laten gaan in de architectuur.

De gebouwen van het Belvedere huisvesten sinds 1903 de Österreichische Galerie Belvedere met werken van schilders als Frans Francken, Gustav Klimt en Egon Schiele. Een aantal belangrijke Klimt-werken was begin 2006 voor het laatst te zien: deze moesten na zes jaar procederen worden teruggegeven aan de erfgenamen van de eigenaren, de familie Bloch-Bauer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog was onteigend. In de Belvedere hangt onder meer Klimts De kus.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures WenenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close