Oostenrijk: Hofburg, Wenen

De Hofburg is een paleis in Wenen. Het was vanaf de dertiende eeuw tot 1918 de residentie van de Habsburgse aartshertogen van Oostenrijk. Sinds 1945 is hij de officiële residentie van de bondspresident van Oostenrijk. De woonvertrekken van de Habsburgers zijn te bezichtigen. In het gebouwencomplex bevindt zich ook de Österreichische Nationalbibliothek. De Hofburg was de winterresidentie, Schloss Schönbrunn de zomerresidentie. Sinds september 2017 is de Hofburg ook tijdelijk de zetel van het parlement van Oostenrijk. Tijdens de renovatie van het parlementsgebouw vergaderen zowel de Nationale Raad als de Bondsraad in de Redoutenzaal van de Hofburg.

Onder de Habsburgse keizer Rudolf I werd in 1279 een begin gemaakt met de bouw van een burcht op de plaats van de Schweizerhof. In de daaropvolgende eeuwen werd dit gebouw zo vaak verbouwd en uitgebreid dat er niets meer te zien is van de oorspronkelijke burcht. In middeleeuwse documenten wordt gesproken over het castro wiennensi en de Alte Burg. Het gebouw zag er toentertijd nog uit als een typische middeleeuwse burcht met hoektorens en een grote binnenplaats. Toen keizer Ferdinand I in het midden van de zestiende eeuw zijn residentie naar Wenen verplaatste, begon de verbouwing van de Alte Burg tot de renaissancistische Hofburg. Bestaande vleugels werden vergroot en nieuwe werden gebouwd. Alle Habsburgse heersers wilden hun stempel op de Hofburg drukken, waardoor de Hofburg een rondgang door de architectuurgeschiedenis is geworden. Vleugels uit de middeleeuwen, renaissance, barok en vleugels in de historiserende stijl van de negentiende en vroegtwintigste-eeuw zijn allemaal te vinden in dit gebouwencomplex. In de periode 1881–1913 vond met de bouw van de Neue Burg de grootste uitbreiding van de Hofburg plaats. De Neue Burg is een gigantische gebogen vleugel die zich van de oudere delen van de Hofburg tot aan de Ringstraße uitstrekt. Vanaf het balkon van de Neue Burg kondigde Adolf Hitler in 1938 de Anschluss van Oostenrijk af. De keizerlijke appartementen rond de Amalienburg zien er vandaag de dag nog hetzelfde uit als in de tijd van keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth (Sisi).

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Oostenrijk, Pictures WenenTags , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close