Berlin: Teufelsberg

De Teufelsberg, een kunstmatige heuvel, heeft een bijzondere historie: ze is gebouwd door de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog van het puin van Berlijn, in een periode van twintig jaar waarin de stad werd herbouwd. De omvang is 12 miljoen kubieke meter, genoeg voor ca 400.000 gebouwen. De heuvel is hoger dan de hoogste natuurlijke berg in de regio Berlijn, de Kreuzberg.
Het bijzondere van de Teufelsberg is niet zozeer dat deze berg kunstmatig is, er zijn meer van dergelijke heuvels in Duitsland en andere steden in Europa die door oorlogen zijn verwoest. Wel speciaal is wat er onder de heuvel ligt: een militair-technische school van de Nazi’s, ontworpen door Albert Speer. Eerst probeerden de geallieerden de school op te blazen, maar het geheel was zo sterk dat men besloot dat het eenvoudiger zou zijn om het te begraven.

De Amerikaanse geheime dienst (National Security Agency) bouwde een van haar grootste afluisterstations op de top van de heuvel, als deel van een wereldwijd netwerk, genaamd ECHELON. Vanaf “De heuvel” (The Hill), zoals het bekend was onder de militairen, werd 24 uur per dag gewerkt. De locatie was gelegen in de Britse sector van West-Berlijn. De eerste gebouwen werden eind jaren ’50 gebouwd. Op verzoek van de Amerikanen werden inmiddels aangelegde skiliften verwijderd. Het station was in bedrijf tot de val van de Berlijnse Muur.

Vrij snel na de val is de apparatuur verwijderd. In de jaren ’90 kocht een groep van investeerders de gebouwen met de intentie om hotels en appartementen te bouwen, en het idee leefde om er een spionagemuseum van te maken. Dit alles om mee te profiteren van de groei van Berlijn. Het project leed echter verlies, waarna het project stopte. Sindsdien raken de gebouwen in verval.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures Berlin, Pictures DuitslandTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close