Beijing: Forbidden City

Het Zomerpaleis is een van de meest indrukwekkende paleizen in heel China. Gelegen op de Heuvel van het Lange Leven aan een kunstmatig aangelegd meer bestaat het uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en letterlijk honderden wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Eeuwenlang werd het door de Chinese keizer en zijn entourage gebruikt als buitenpaleis, wanneer het tijdens de zomer weer eens te heet werd in de binnenstad. Het Zomerpaleis kent de grootste en best bewaard gebleven Chinese tuin in deze stijl en het staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Suzhoustraat, aan de achterkant van de Heuvel van het Lange Leven en het eerste dat je ziet als het park via de noordelijke ingang binnenkomt, is een pittoresk kanaal met bootjes en typisch Chinese winkeltjes erlangs zoals deze ook in de stad Suzhou in het zuiden van China te vinden zijn. Keizer Qianlong was namelijk erg onder de indruk van de schoonheid van Suzhou en liet een deel van die stad daarom maar in zijn paleis nabouwen. Wanneer hij met de keizerin of zijn concubines op bezoek kwam, verkleedden de keizerlijke eunuchs en dienstmeisjes zich als marktkooplui en bezoekers, zodat het voor de keizer net leek alsof hij echt in Suzhou was.

Het hoogste en meest in het oog springende gebouw van het Zomerpaleis is de 41 meter hoge Toren van de Boeddhistische Wierook, gebouwd op een 21 meter hoge sokkel net onder de top van de Heuvel van het Lange Leven. Aanvankelijk wilde keizer Qianlong hier een pagoda gebouwd hebben, maar toen deze bijna af was bedacht hij zich, liet de pagoda omgooien en werd deze toren ervoor in de plaats gezet. De toren zelf werd overigens in de Tweede Opiumoorlog ook nog eens door de Engelsen omgegooid, maar vervolgens door de Chinezen weer gereconstrueerd. Tijdens hun verblijf in het Zomerpaleis kwamen de Chinese keizers tweemaal in de maand in deze toren om te bidden.

De Chinese keizers hadden voor alles een oplossing, zo ook voor teveel bewolking. Net als de hele heuvel waarop het Zomerpaleis gebouwd is, liet keizer Qianlong ook deze Hal van de Wegdrijvende Wolken bouwen ter ere van de zestigste verjaardag van zijn moeder. Zijn moeder hield namelijk erg van zonnige dagen. De gebouwen staan op de plaats waar voor de aanleg van het Zomerpaleis reeds eeuwenlang een tempel had gestaan. Aan de noordelijke kant grenst het aan de sokkel van de Toren van de Boeddhistische Wierook. Aan de zuidelijke kant, waar de toegangspoort de hieronder beschreven Lange Gallerij onderbreekt, zijn ook standbeelden van de twaalf dieren van de Chinese zodiac te vinden.

De Lange Galerij is wat de naam doet vermoeden en is rond 1750 door keizer Qianlong laten bouwen aan de voet van de Heuvel van het Lange Leven, langs de oever van het Kunmingmeer. Met meer dan 700 meter lang is het de langste galerij ter wereld. Er zijn 273 open kamers met in totaal duizenden verschillende schilderijen van de zuidelijke Chinese stad Hangzhou en omgeving, van gebeurtenissen in de Chinese geschiedenis en van de Chinese flora en fauna. Als het niet al te druk in het Zomerpaleis is dit een aangename omgeving om even te zitten uitrusten en van de omgeving te genieten.

Situated in the Haidian District northwest of Beijing, Summer Palace is 15 kilometers (9 miles) from the downtown area. Being the largest and most well-preserved royal park in China, it greatly influences Chinese horticulture and landscape with its famous natural views and cultural interests, which also has long been recognized as ‘The Museum of Royal Gardens’.

The construction of Summer Palace started in 1750 as a luxurious royal garden for royal families to rest and entertain. It later became the main residence of royal members in the end of the Qing Dynasty. However, like most of the gardens of Beijing, Summer Palace could not elude the rampages of the Anglo-French Allied Force and was destroyed by fire. According to historical documents, with original name as ‘Qingyi Garden’ (Garden of Clear Ripples), the Summer Palace (Yiheyuan) was renamed after its first reconstruction in 1888. It was also recorded that Empress Dowager Cixi embezzled navy funds to reconstruct it as a resort in which to spend the rest of her life. In 1900, Yiheyuan suffered another hit by the Eight-Power Allied Force and was repaired in the next two years. In 1924, it was open to the public. Summer Palace ranked amongst the World Heritage Sites by UNESCO in 1998, as well as one of the first national AAAAA tourist spots in China.

Yiheyuan radiates fully the natural beauty and the grandeur of royal gardens. Composed mainly of Longevity Hill (Wanshou Shan) and Kunming Lake, Summer Palace occupies an area of 300.59 hectares (742.8 acres). There are over 3,000 man-made ancient structures which count building space of more than 70,000 square meters, including pavilions, towers, bridges, corridors, etc. It can be divided into four parts: the Court Area, Front and Rear Area of Longevity Hill, and Kunming Lake Area.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: