Dag 17: Rio de Janeiro

Vandaag stond de must see van Rio de Janeiro op het programma: een bezoek aan de 710 meter hoge Corcovado-berg met het beeld van Christo Redentor. Alhoewel het de vorige dag stralend weer was, was het vandaag donker en bewolkt. Het was duidelijk dat we de verkeerde dag gekozen hadden om het beeld te bezoeken maar gelukkig trok een aantal keer de wolken en de mist op zodat we het beeld konden bewonderen.

IMG_4459

Het idee voor het standbeeld dateert van 1850 en kwam van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij vroeg koningin Isabel om het te financieren, maar zij vond het idee niets. In 1889 werd het project definitief afgeblazen, toen Brazilië een republiek werd en in de wet werd opgenomen dat kerk en staat gescheiden moesten blijven. In 1921 werd het plan nieuw leven ingeblazen door de kerk van Rio de Janeiro. Ze organiseerde een Semana do Monumento (“Monumentenweek”) om geld in te zamelen, zodat het monument alsnog kon worden gerealiseerd. Op 12 oktober 1931 was het monument gereed en werd het ingewijd met een uitgebreide ceremonie door president Getúlio Vargas. Een van de hoogtepunten moest het inschakelen van het verlichtingssysteem worden. Dit zou door Guglielmo Marconi vanaf zijn jacht gebeuren, maar door het slechte weer moest de verlichting handmatig aangezet worden door arbeiders bij de Corcovado-berg.

IMG_4462 IMG_4467 IMG_4475 IMG_4478 IMG_4479

Het monument weegt in totaal 1145 ton, heeft in totaal een hoogte van 38 meter en de spanwijdte tussen de beide armen bedraagt 28 meter. Het beeld is ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa en gemaakt in Frankrijk door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski, waarna het in blokken van 16 ton is verscheept naar Brazilië.

IMG_4468

Na het bezoek aan het beeld van Christus de Verlosser was er nog tijd voor een city tour in de stad. Escadaria Selarón, ook bekend als de ‘Selaron-trappen’, is een verzameling van wereldberoemde trappen in Rio. Ze zijn het werk van de in Chili geboren kunstenaar Jorge Selaron die het “mijn eerbetoon aan de Braziliaanse volk” noemde. In 1990 begon Selaron met de renovatie van vervallen trappen die langs de voorkant van zijn huis liepen. In het begon bespotten buren hem voor zijn keuze van kleuren: fragmenten van blauwe , groene en gele tegels; de kleuren van de Braziliaanse vlag. Ook al was hij een schilder, de trappen werden al snel een obsessie. Bij gebrek aan geld om zijn werk te financieren, begon hij al snel zijn schilderijen te verkopen. Het was lang en uitputtend werk, maar hij bleef doorwerken en uiteindelijk waren de volledige trappen bezet met tegels, keramiek en spiegels. Op 10 januari 2013 werd Selaron dood gevonden op zijn beroemde trappen.

IMG_4482 IMG_4484 IMG_4487 IMG_4491 IMG_4492 IMG_4493IMG_4494

Het centrum van Rio werd ooit omringd door moerassen met water van slechte kwaliteit en zoet water moest handmatig uit beken naar de stad worden gebracht. Sinds 1602 waren er plannen om een systeem van kanalen te bouwen om water uit de bron van de Carioca-rivier, gelegen op Santa Teresa-heuvel, naar Rio de Janeiro te brengen. Koloniale autoriteiten probeerden de kanalen te bouwen, maar ze werden constant gehinderd door technische en financiële problemen. Tegen het einde van de 17e eeuw waren er slechts een paar honderd meter van de kanalisering afgerond. De bouw van het eerste aquaduct werd voltooid in 1723, en schoon water stroomde direct naar een decoratieve barokke fontein op het Santo Antônio-plein, tot opluchting van de inwoners van Rio de Janeiro. Het aquaduct werd uitgeschakeld op het einde van de 19e eeuw, toen alternatieven om water te leveren in Rio werden ontwikkeld. De structuur werd in 1896 aangepast om als viaduct voor een tramlijn te dienen- de Bondinho de Santa Teresa (Santa Teresa-tram) – dat passagiers vervoert tussen het centrum van Rio en de heuvelachtige wijk Santa Teresa.

IMG_4501 IMG_4502 IMG_4505 IMG_4506

De Kathedraal van Sint Sebastiaan is ontworpen door Edgar Fonseca in een moderne stijl op basis van de Maya-bouwstijl van piramides. De Nieuwe Kathedraal, zoals het gebouw soms wordt genoemd, is gelegen in het centrum van de stad. Het is conisch van vorm, met een binnendiameter van 96 meter en een totale hoogte van 75 meter. De oppervlakte binnenin is 8000 m² en heeft 5000 zitplaatsen (of ongeveer 20.000 staanplaatsen). De vier rechtlijnige gebrandschilderde ramen zijn 64 meter lang.

IMG_4498 IMG_4509 IMG_4513 IMG_4515 IMG_4516 IMG_4518 IMG_4519 IMG_4520 IMG_4524 IMG_4526

De bibliotheek Real Gabinete Português de Leitura behoort op de lijst van mooiste bibliotheken ter wereld. Het werd gebouwd in de 19e eeuw, maar heeft een bijzondere collectie die teruggaat tot in de 16e eeuw. Momenteel heeft het de grootste collectie Portugese boeken buiten Portugal. Jammer genoeg waren er grote renovatiewerken bezig tijdens ons bezoek, zodat de oorspronkelijke schoonheid moeilijk te zien was.

IMG_4539IMG_4538IMG_4532 IMG_4536 IMG_4537

Het Mosteiro de São Bento is een van de mooiste koloniale kerken in Brazilië. Het klooster, gebouwd tussen 1617 en 1641 op de Morro de São Bento, heeft een uitstekend uitzicht over de stad. De eenvoudige gevel verbergt een barok interieur rijkelijk versierd met (blad)goud. Onder de historische schatten zijn houtsnijwerk ontworpen door Frei Domingos da Conceição en gemaakt door Alexandre Machado, en schilderijen van José de Oliveira Rosa.

IMG_4558 IMG_4559 IMG_4560 IMG_4561 IMG_4563 IMG_4566 IMG_4567 IMG_4568 IMG_4569 IMG_4570 IMG_4573 IMG_4574

De Suikerbroodberg (Pão de Açúcar) is een piek in Rio, gelegen aan de monding van Guanabara Bay op een schiereiland dat uitsteekt in de Atlantische Oceaan. De naam is afkomstig door zijn gelijkenis met de traditionele vorm van geconcentreerd geraffineerd broodsuiker. De berg is 396 meter hoog en wereldwijd bekend om zijn kabelbaan en het panoramische uitzicht over de stad. Door het slechte weer hadden we enkel op het eerste niveau een uitzicht over de stad. Op de top waren er enkel wolken te zien.

IMG_4606
het Maracana-stadion

IMG_4586 IMG_4588 IMG_4591 IMG_4592 IMG_4594 IMG_4598 IMG_4600

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close