Buenos Aires: La Recoleta (Eva Peron)

María Eva Duarte de Perón (7 mei 1919 – July 26 1952) was de tweede vrouw van de Argentijnse president Juan Perón (1895-1974) en was de First Lady van Argentinië van 1946 tot haar dood in 1952. Ze is algemeen bekend onder de naam Eva Perón of Evita.
Ze werd geboren in het landelijke dorpje Los Toldos in de Pampas, als jongste van vijf kinderen. In 1934, op 15-jarige leeftijd, verhuisde ze naar Buenos Aires om een ​​carrière als actrice na te streven. Op 22 januari 1944, tijdens een liefdadigheidsevenement in het Luna Park Stadium om de slachtoffers van een aardbeving in San Juan te herdenken, ontmoette ze kolonel Juan Perón en de twee trouwden het volgende jaar. Juan Perón werd verkozen tot president van Argentinië in 1946 en gedurende de komende 6 jaar werd Eva Perón een belangrijk persoon binnen de pro-peronistische vakbonden, voornamelijk door haar speeches ten voordele van arbeidsrechten. Ze leidde ook de ministeries van Arbeid en Gezondheid, was hoofd van de Eva Perón Foundation dat opkwam voor vrouwenrechten en stichtte de eerste vrouwelijke politieke partij, de Peronistische partij.
In 1951 kondigde Eva Perón haar kandidatuur aan voor de peronistische nominatie voor het kantoor van de vice-president van Argentinië. Ze ontving daarbij grote steun van de peronistische politici maar ook van mensen met een laag inkomen en werkende Argentijnen. Verzet van militairen en de bourgeoisie, in combinatie met haar afnemende gezondheid, dwongen haar uiteindelijk om haar kandidatuur in te trekken. In 1952, kort voor haar dood aan kanker op 33, werd Eva Perón door het Argentijnse Congres bekroond met de titel van “Geestelijke Leider van de Natie”. Eva Perón kreeg een staatsbegrafenis, een voorrecht dat normaal gezien gereserveerd is voor staatshoofden. Ze werd begraven naast haar ouders en grootouders in de Duarte-mausoleum.

María Eva Duarte de Perón (7 May 1919 – 26 July 1952) was the second wife of Argentine President Juan Perón (1895–1974) and served as the First Lady of Argentina from 1946 until her death in 1952. She is usually referred to as Eva Perón or by the affectionate Spanish language diminutive Evita.
She was born in the rural village of Los Toldos, in the Pampas, as the youngest of five children. At 15 in 1934, she moved to the nation’s capital of Buenos Aires to pursue a career as a stage, radio, and film actress. She met Colonel Juan Perón there on 22 January 1944 during a charity event at the Luna Park Stadium to benefit the victims of an earthquake in San Juan, Argentina. The two were married the following year. Juan Perón was elected President of Argentina in 1946; during the next 6 years, Eva Perón became powerful within the pro-Peronist trade unions, primarily for speaking on behalf of labor rights. She also ran the Ministries of Labor and Health, founded and ran the charitable Eva Perón Foundation, championed women’s suffrage in Argentina, and founded and ran the nation’s first large-scale female political party, the Female Peronist Party.
In 1951, Eva Perón announced her candidacy for the Peronist nomination for the office of Vice President of Argentina, receiving great support from the Peronist political base, low-income and working-class Argentines who were referred to as descamisados or “shirtless ones”. However, opposition from the nation’s military and bourgeoisie, coupled with her declining health, ultimately forced her to withdraw her candidacy. In 1952, shortly before her death from cancer at 33, Eva Perón was given the title of “Spiritual Leader of the Nation” by the Argentine Congress. Eva Perón was given a state funeral upon her death, a prerogative generally reserved for heads of state. She was buried next to her parents and grandparents in the Duarte mausoleum.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close