2013 Kenia/Tanzania Dag 1-2: Wondelgem – Nairobi

Vertrek naar Zaventem: 7u45.
Vertrek van Zaventem naar Istanboel: 11u15.
Vertrek van Istanboel naar Nairobi: 19u50.
Aankomst in Nairobi: 2u45.

Na een reis van 18 uur (1 uur tijdverschil) waren we eindelijk geland in Nairobi, Kenia. Onze gids, Tim, stond ons op te wachten buiten de aankomsthal. De hal, tot 6 weken geleden de parkeergarage, is na de grote brand, die zowat de volledige aankomst- en vertrekhal in de as legde, vliegensvlug verbouwd om de toeristen en locals te verwelkomen.

Verder met onze gids, die nadat hij zich voorgesteld had, met allesbehalve positief nieuws voor de dag kwam. Blijkbaar was er, terwijl wij op weg waren, een aanslag gepleegd op de Westgate Mall. Op dat moment waren er reeds 39 doden en 51 gewonden. Uiteraard was dit even slikken maar onze gids verzekerde ons dat wij er normaal gezien geen last van zouden hebben. Het feit dat er zich ook toeristen onder de slachtoffers zaten stelde ons natuurlijk allerminst gerust.

De rit naar het hotel duurde zo’n 45 minuten, waarna we een uurtje of vijf slaap konden inhalen. Half uitgerust naar het ontbijt en daarna waren we klaar voor de verplaatsing naar Nakuru. De eerste kennismaking met Nairobi was positief. Relatief modern, redelijk comfortabele wegen, maar uiteraard, zoals in iedere grote wereldstad, veel armoede. Sloppen- en krottenwijken en bedelende kinderen zijn, waar je ook gaat, geen prettig zicht. Het stelt je wel makkelijker in staat om de problemen die wij hebben in ons luxelandje te relativeren. Dit is natuurlijk enkel maar hetgeen we vanuit de truck gezien hebben. De echte miserie en armoede bleven verborgen voor ons en uiteraard werd het strikt afgeraden om als blanke in je eentje in Nairobi rond te lopen, zeker na zonsondergang. Criminaliteit is hier, zoals in iedere wereldstad, sterk aanwezig, en als blanke ben je wel een heel makkelijke prooi. In Nairobi bevindt zich ook de grootste sloppenwijk van Afrika met ongeveer 1,5 miljoen bewoners, dus extreme armoede bestaat hier wel degelijk.

De eerste stop was een uitzicht op de Rift Valley, het Keniaanse deel van de grote slenk. Volgens de ene bron 6000 km, volgens de andere 6500 km lang. Lopend van de Dode Zee tot aan Malawi, over de hele lengte bezaaid met meren, hoge rotswanden en uitgedoofde vulkanen. Op zijn breedste punten is de slenk tot 100 km breed, wat er mede voor zorgt dat het te zien is vanuit de ruimte.

100_5183

Eten deden we onderweg, waar we ook onze eerste dieren zagen: groene meerkatten. Verstopt in bomen en tussen cactussen waren ze niet eenvoudig te vinden, maar met wat geduld lieten ze zich toch zien. Uiteraard waren er ook de onontkoombare verkopers die hun waren wilden verkopen. Eenvoudige houten beeldjes , armbandjes en kettingen die ze voor schandalige prijzen van de hand wilden doen.

Na de lunch reden we op een soort autosnelweg naar Nakuru, de derde grootste stad van Nairobi. Onderweg zagen we impala’s en zebra’s, wat op zich wel verbijsterend was, aangezien ze zo dicht bij de autosnelweg kwamen. Een goed teken voor de komende dagen wanneer we effectief in de natuurparken zouden rondrijden. Een regenbui en onweer maakte ons meteen duidelijk dat de buien hier kort en krachtig zijn. Door de droogte was al het water binnen het kwartier verdwenen en zag je amper nog dat het geregend had. Aangekomen in Nakuru brachten we eerst een bezoekje aan een Shopping Mall, om drank en eten in te slaan. De controles waren indrukwekkend: iedereen werd twee keer gecontroleerd en iedere wagen die op de parking wou, werd minutieus onderzocht met spiegels. Na de aanslag in Nairobi waren de veiligheidsmaatregelen in het hele land drastisch verhoogd.

100_5196 100_5198100_5200

Aangekomen in het hotel bleken er al 59 doden en 175 gewonden te zijn en was de gijzeling nog steeds aan de gang. De aanslag zou opgeëist zijn door Al Qaeda en volgens de media bevonden er zich nog 15 terroristen in de Mall.

100_5202

20u40: Update: 68 doden en het einde nog steeds niet in zicht …

Categorieën 2013 Kenia/Tanzania, Dag 1-2: Wondelgem - Nairobi, ReisverslagenTags , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close