Istanbul: Hagia Sophia

Hagia Sophia is een voormalige Grieks-orthodoxe patriarchale basiliek, later een keizerlijke moskee en nu een museum in Istanbul. Vanaf de bouw in 537 tot 1453 diende het als een oosters-orthodoxe kathedraal en de zetel van het Patriarchaat van Constantinopel, behalve tussen 1204 en 1261, toen het werd omgezet in een rooms-katholieke kathedraal in het kader van het Latijnse Keizerrijk. Het gebouw was een moskee van 29 mei 1453 tot en met 1931. Het werd toen geseculariseerd en als museum geopend op 1 februari 1935.

Hagia Sophia is a former Greek Orthodox patriarchal basilica, later an imperial mosque, and now a museum in Istanbul. From the date of its construction in 537 until 1453, it served as an Eastern Orthodox cathedral and seat of the Patriarchate of Constantinople, except between 1204 and 1261, when it was converted to a Roman Catholic cathedral under the Latin Empire. The building was a mosque from 29 May 1453 until 1931. It was then secularized and opened as a museum on 1 February 1935.

 

Haghia Sophia 01 Haghia Sophia 02 Haghia Sophia 03 Haghia Sophia 04 Haghia Sophia 05 Haghia Sophia 06 Haghia Sophia 07 Haghia Sophia 08 Haghia Sophia 09 Haghia Sophia 10 Haghia Sophia 11 (bibliotheek van Mahmut I) Haghia Sophia 12 Haghia Sophia 13 (Christus geflankeerd door Constantijn IX en Zoë) Haghia Sophia 14 (Justinianus, Maria met Kind en Constantijn) Haghia Sophia 15 (Christus) Haghia Sophia 16 (Keizer Johannes II Comnenus, Maria met Kind en keizerin Irene Haghia Sophia 17 Haghia Sophia 18 Haghia Sophia 19 (Justinianus) Haghia Sophia 20 (Keizerin Irene) Haghia Sophia 21 (Keizer Johannes II) Haghia Sophia 22 (Keizerin Zoë) Haghia Sophia 23

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close