Leuven: Expo ‘Voorbij de oerknal’ in Universiteitsbibliotheek

Voorbij de Oerknal is een tentoonstelling op het snijvlak van kunst en wetenschap die vertrekt vanuit het baanbrekende wetenschappelijke onderzoek van professor Georges Lemaître, die vorige eeuw in Leuven zijn theorie van de oerknal, beter bekend als de Big Bang, formuleerde. Je raakt er in de ban van de moderne kosmologie. De tentoonstelling neemt je mee langs het wetenschappelijke ontdekkingsverhaal van de oerknaltheorie. Van Albert Einsteins baanbrekende relativiteitstheorie – het begin van de moderne kosmologie – over Georges Lemaîtres ontdekking dat het universum in expansie is, tot Stephen Hawkings multiversumtheorieën. Ook vele andere wetenschappers van over de hele wereld, die hebben bijgedragen aan onze hedendaagse kennis over de kosmos, komen aan bod.

Voorbij de Oerknal laat je kennismaken met verbluffende moderne en hedendaagse kunstwerken, die in dialoog gaan met de belangrijke stadia in de ontwikkeling van de oerknaltheorie en de moderne kosmologie. Begrippen als tijd, ruimte, dimensies, geometrie en de omvang van het universum worden belicht. Ook de voorwaarden voor ons bestaan, onze waarnemingsprocessen, illusie en waarheid en de onpeilbare aard van de werkelijkheid kan je ontdekken doorheen de tentoonstelling. Je ziet er kunstwerken van Haseeb Ahmed, Phoebe Boswell, Constantin Brâncuși, Rohini Devasher, Maurits Cornelis Escher, Andy Holden, Gavin Jantjes, Jackie Karuti, Melanie King, John Latham, Liliane Lijn, London Fieldworks, René Magritte, Kazimir Malevich, Cornelia Parker, Katie Paterson, Dawit L. Petros, Sarah Pickering, Leo Robinson, Semiconductor, Conrad Shawcross, Clare Strand, Thomson & Craighead, Stephan Tillmans, Suzanne Treister, Troika, Georges Vantongerloo, Jeronimo Voss, Mark Wallinger, Charmaine Watkiss, Grace Weir en Ni Youyu.

Categorieën Europa, Pictures, Pictures België, Pictures Leuven, Vlaams-BrabantTags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close