Beijing: Beihai Park

Beihai Park is een plek waar toeristen en inwoners van Peking tot rust komen te midden van lommerrijke bomen, steeds wisselende bloemententoonstellingen en heilige monumenten. Dit is een van de mooiste en grootste voorbeelden van Chinese keizerlijke tuinen in het midden van de stad. In het Beihai-park werden landschappen uit verschillende regio’s in China nagebootst, zodat je hier op slechts een paar uur tijd een goed inzicht krijgt in de diversiteit van het land.

Het park werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de Liao-dynastie in de 10e eeuw. Daarna werd het steeds meer uitgebreid door opeenvolgende Chinese keizers. De meeste gebouwen die je nu nog ziet, stammen uit de tijd van Qianlong, een van de keizers uit de Qing-dynastie, die meer dan 400 jaar geleden ten einde kwam.

Beihai betekent ‘Noordzee’ in het Mandarijn. Deze naam verwijst naar het meer dat meer dan de helft van het park beslaat. Huur een bootje aan een van de pieren in het park en maak een tochtje tussen de kunstmatig aangelegde eilandjes. Op het Jade-eiland bezichtig je de bekendste bezienswaardigheid van het park: een Tibetaans altaar uit 1651 dat de Witte Pagoda wordt genoemd. Steek de Doushan-brug over naar de oostelijke oever en bewonder de geschilderde huizen (Huafang Studio) en de idyllische rots- en vijvertuin (Hao Pu Jian).

Mis zeker het prachtige bouwwerk met de Negen Draken niet op de noordelijke oever van het meer. In het zuidwesten van het park ligt de Ronde Stad (Tuancheng) met zijn grote stenen muren, torens, paviljoenen en een Boeddhabeeld.

 

 

 

One of the most famous and beautiful parks in Beijing, Beihai is also one of the earliest examples of Asian-style gardening in the world. The park served as an imperial garden during the Liao Dynasty, over 800 years ago. After rounds of rebuilding and restoration, including a large scale refurbishment during the reign of Emperor Qianlong of the Qing Dynasty, the park took on its present look.
Until the eve of the Xinhai Revolution and the founding the Republic of China in 1911, it had been an imperial garden exclusively for the royal family. About 39 hectares out of the 69 hectares park area is water, the landmark of the park being the “Baita” or “White Pagoda” that stands on Qinghua Island.

The White Pogoda was first built in the eighth year of emperor Shunzhi in 1651 AD at the request of the Tibetan Lama Naomuhan. It has long been known for its white color, elegant shape, and typical Tibetan style. It is commonly recognized as the most famous Lama pagoda in Beijing. Seen from afar the pagoda looks like a huge white vase.

Emperor Qianlong showed great passion for building the royal garden after his journey to Suzhou and Hangzhou, two beautiful cities in southern China known for outstanding private gardens. He ordered a large-scale construction of gardens within the Beihai Park. The garden once held a large amount of national treasure, which was all looted by the Eight-Power Allied Force as they invaded Beijing and completely destroyed the garden in 1900. Since 1925 the garden, formerly used exclusively by the emperor and their family, has been open to ordinary visitors as a public park. The preservation efforts for the beautiful garden have never ceased over past decades.

The whole park is divided into five scenic zones: Qiong Isle, Tuancheng or Tuan City, Dongan, or East Bank, and the Beihai Arboretum, each of these five parts having its own enchanting features. The most important attractions in the park include the Hua Fang Zai, or Chamber of Paining Boat, Jin Xin Zai, or the Chamber of Tranquil Heart the Hall of the Heavenly King, The Hall of Fast Snow, the Screen of Nine Dragons, and the Xiao Xi Tian. The greenness and large variety of architectural styles in the park display the features of gardens in both northern and southern Imperial China.

Categorieën Azië, Pictures, Pictures Beijing 2018, Pictures China 2018Tags , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close